AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

14. OžUJKA 2012. 22:04h

Dok je vojska ubijala civile, Assad preko interneta kupovao pokućstvo

Susret sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada i specijalnoga izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana u Damasku.

Foto

Svijet
0

Tekst

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad od Irana je primao savjete o tome kako se pozabaviti ustankom u svojoj zemlji, a njegova supruga Asma trošila je tisuće dolara na nakit i pokućstvo, otkrila je elektronička pošta koja je, tvrde sirijski oporbeni aktivisti, skinuta s privatnih računa bračnog para Assad.

Kako prenosi Guardian, riječ je o više od 3000 poruka koje su pripadnici Vrhovnog vijeća revolucije presreli između lipnja 2011. i veljače ove godine. Aktivisti vrde da im je korisnička imena i lozinke proslijedila "krtica" iz kruga bliskih Assadovih suradnika. Dokumenti su objavljeni na prvu godišnjicu neprekidnog ustanka dijela naroda protiv Assadove vlade u kojemu je, prema procjenama UN-a, dosad poginulo više od 8000 Sirijaca.

Dok se narod jedva nosio s nestašicom hrane i drugih životnih potrepština, prva dama Sirije trošila je tisuće dolara na razna dobra koja je naručivala putem interneta. Više od 10 tisuća funti potrošila je na svijećnjake, stolove i lustere iz Pariza, a pomoćnicu je uputila da joj na Amazonu naruči pribor za fondue. I Assad je volio internetsku kupovinu, i to pjesama putem iTunesa.

Poruke su otkrile i neke mnogo važnije podatke. Tako se čini da je Assad stvorio mrežu pomoćnika kojima je vjerovao i koji su mu mogli izravno pristupiti putem njegova osobna računa elektroničke pošte. Suradnici su ga savjetovali u odnosima s javnošću, a otkriveno je da je primao i savjete iz Teherana. U jednoj mu se poruci preporučuje da u obraćanju javnosti koristi "snažan i nasilan" jezik, da pokaže kako cijeni potporu "prijateljskih zemalja", te da pušta više informacija vezanih uz vojnu snagu kako bi zastrašio protivnike. Libanonski biznismen Hussein Mortada poručio mu je da prestane optuživati al-Qaidu za bombaški napad u Damasku, te da preuzme nadzor nad javnim trgovima kako bi spriječio okupljanje aktivista. Assad je putem elektroničke pošte obaviješten i o prisutnosti zapadnjačkih novinara u četvrti Homsa Baba Amru.

Asma al-Assad bila je u redovitom kontaktu s kćeri katarskom emira Mayassom al-Thani tijekom 2011. godine. No, čini se da su se kontakti prorijedili na prijelazu u 2012., kada je al-Thani Assadovima predložila da odstupe s vlasti i dođu živjeti u Dohu.