21. SRPNJA 2012. 16:52h

Draghi: Euro nije u opasnosti

Foto

Svijet
0

Tekst

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi je rekao da euro nije u opasnosti unatoč analitičarskim scenarijima katastrofe i raspada euro zone te napomenuo da je veća financijska, proračunska i poliitčka unija među zemljama eura neizbježna.

Na pitanje u razgovoru za francuski list Le Monde je li euro u opasnosti Drgahi je odgovorio da nije. "Ne, apsolutno ne. Vidimo analitičare kako zamišljaju scenarije raspada euro zone. Oni ne prepoznaju politički kapital koji su naši čelnici uložili u ovu uniju i podršku Europljana. Euro je nepovratan", rekao je Draghi.

Dugoročno će se euro trebati oslanjati na veću integraciju među zemljama eura, istaknuo je Draghi.

"Sva kretanja prema financijskoj, proračunskoj i poilitčkoj uniji za mene su neizbježna i vodit će stvaranju nadnacionalnih tijela", rekao je.

Europski čelnici su prošlog mjeseca na summitu u Bruxellesu napravili korak prema snažnijoj integraciji dogovorivši se da ESB zaduže za nadzor banaka i dali mu fond za pomoć bankama u nevoljama.

Draghi je rekao da će se ESB-ova monetarna politika i aktivnosti nadzora banaka voditi odvojeno kako bi se izbjegli sukobi interesa i sugerirao da bi se mogla napraviti i jedna "neovisna struktura".

Skandal oko manipuliranja kamatom LIBOR potkopao je povjerenje u globalni financijski sustav, rekao je, među ostalim, Draghi. Glede gospodarskih perspektiva zone eura Draghi je rekao da ne vidi rizik da cijela zona uđe u recesiju te da će se stanje postupno poboljšavati prema kraju godine i početkom 2013. godine. Draghi je rekao da je ESB, koji nastoji infalciju u euro zoni držati ispod dva posto, spreman poduzeti mjere ako se pojavi rizik deflacije. (Hina)