Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

14. SRPNJA 2012. 18:17h

Egipat: Zbog sporne odluke predsjedniku Mursiju prijeti sukob s generalima

Foto

Svijet
0

Tekst

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u subotu u posjet Egiptu gdje će se sastati s s novoizabranim egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem, ministrom vanjskih poslova Kamelom Amrom i drugim dužnosnicima.

Ona će tijekom dvodnevnog posjeta od egipatskih vojnih i civilnih čelnika zatražiti da surađuju kako bi dovršili demokratsku tranziciju, izjavio je jedan američki dužnosnik.

"Ona će potaknuti (zapovjednika vojnog vijeća maršala Huseina) Tantavija i Mursija te civilno društvo da se angažiraju na dijalogu i izbjegnu sukobe koji bi mogli voditi do skretanja tranzicije", rekao je taj dužnosnik.

Egipatski Visoki ustavni sud nije prihvatio odluku predsjednika Mohameda Mursija da ponovo sazove parlament, ocijenivši je nevaljanom.

Više od tjedan dana nakon preuzimanja vlasti iz ruku Vrhovnog vijeća oružanih snaga (CSFA) Mursi je izdao uredbu o poništenju odluke od 15. lipnja o raspuštanju Narodne skupštine i pozvao je izabrani dom da zasjeda i koristi se svojim ovlastima.

Odluka Mursija, prvog islamističkog i civilnog predsjednika Egipta, nagovješćuje sukob s generalima koji su sredinom lipnja preuzeli zakonodavne ovlasti, na temelju odluke Visokog ustavnog suda, što su Muslimanska braća nazvala "ustavnim državnim udarom". (Hina)