Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

16. LIPNJA 2012. 22:53h

Egipatske vojne vlasti naredile raspuštanje parlamenta

Foto

Svijet
0

Tekst

Vojne vlasti Egipta naložile su, u skladu s odlukom suda, raspuštanje parlamenta, rekao je jedan dužnosnik, što islamisti koji dominiraju u parlamentu osuđuje kao državni udar generala koji su preuzeli vlast po svrgavanju Hosnija Mubaraka.

Vrhovni ustavni sud u četvrtak je proglasio sastav donjeg doma parlamenta nelegalnim. Jedan dužnosnik ureda predsjednika parlamenta agenciji Reuters je u subotu rekao da je dan ranije feldmaršal Hussein Tantawi poslao pismo u kojem nalaže da se parlament raspusti te da se niti jednom njegovu članu ne dopusti ulazak u zgradu.

Muslimnaska braća, koji imaju najviše zastupnika u parlamentu po glasovanju održanom krajem siječnja, upozorili su da predstoje "opasni dani" i rekli da bi politička postignuća pobune u kojoj je 11. veljače 2011. svrgnut Mubarak mogla biti izbrisana. Braća kažu da se parlament može raspustiti samo općim refrendumom.

Nalog za raspuštanje skupštine "predstavlja državni udar protiv cijelog demokratskog procesa", rekla je ta skupina u izjavi objavljenoj na facebook stranicama stranke "Sloboda i pravda" (FJP).

FJP je u drugoj izjavi rekao da ta odluka pokazuje želju vojnog vijeća da "zaposjedne svu vlast unatoč volji naroda". (Hina)