25. LIPNJA 2012. 18:36h

EU brine da egipatska vojska ometa civilnu vlast

Foto

Svijet
0

Tekst

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su čestitali novom egipatskom predsjedniku nazvavši njegov izbor "povijesnim trenutkom za narod, zemlju i regiju" ali i izrazili zabrinutost postupcima vojske koji zadržavaju prepuštanje vlasti civilima.

"EU je ozbiljno zabrinut posljednjim razvojima, posebice raspuštanjem parlamenta i ustavnom deklaracijom vrhovnog vijeća oružanih snaga od 17. lipnja, koja odgađa i ometa tranziciju i punu predaju vlasti civilnim vlastima", rekli su europski ministri u izjavi objavljenoj tijekom njihovog redovnog sastanka u Luxembourgu.

Islamist Mohamed Mursi i nedjelju je postao prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta a u ponedjeljak je počeo raditi na sastavljanju koalicijske vlade.

Prije glasovanja za predsjednika vojska je na temelju sudskog naloga raspustila novoizabrani parlament kojime dominiraju islamisti a generali su izdali odluku o ograničavanju predsjedničkih ovlasti.

Europska unija "ponovno potvrđuje svoju spremnost da pruži pomoć, u bliskom partnerstvu s novim demokratskim vlastima Egipta i u koordinaciji s međunarodnom zajednicom", rekli su ministri u izjavi.

"U tom kotekstu EU ističe važnost angažiranja Egipta na nužnim društvenim i gospodarskim refrmama, kako bi dopustio učinkotivo korištenje raspoložive međunarodne pomoći i poboljšao poslovno okruženje", rekli su ministri.

EU je pozvao na "inkluzivan i transparentan proces pisanja novog egipatskog ustava", koji, rekao je EU, treba osigurati ljudska prava i temeljne slobode za sve i čuvati demokratsko odjeljivanje zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih vlasti. (Hina)