NOVOST U UNIJI

10. SIJEčNJA 2007. 10:29h

Europska zelena karta

Tekst

Europska komisija uvodi novi kontroverzni prijedlog koji bi omogućio kvalificiranim radnicima lakše zaposlenje u svim zemljama članicama EU.

Europska komisija planira uvesti zelenu kartu koja bi stručnim ljudima omogućila lakše zaposlenje u svih 27 članica europske unije.

''Predložit ćemo lakši prijem visoko kvalificiranih radnika na način da im se izdaju zelene karte'', rekao je predstavnik Europske komisije i dodaje da bi ''zelena karta bila valjana kroz svih 27 zemalja članica europske unije''.

Europska unija planira iznijeti taj prijedlog u prvoj polovici ove godine.

U Americi ljudi koji imaju zelenu kartu, na kraju mogu zatražiti dozvolu za državljanstvo što u Europskoj uniji ne bi bio slučaj jer će dozvola za rad sa sobom nositi i određena ograničenja.

''Cilj ovakve novosti samo je olakšavanje zaposlenja kvalificiranim radnicima u zemljama Europske unije'', rekao je drugi dužnosnik Europske komisije.

Njemačka, koja je 1. siječnja preuzela predsjedavanje Europskom unijom, protivi se uvođenju takve stvari jer ne žele da im članstvo u Europskoj uniji narušava tržišno stanje radne snage koju bi, kako kažu, narušio masovni priljev jeftine radne snage.

Njemački socijaldemokrati dok su bili na vlasti inicirali su taj potez još 2000. godine kako bi pokušali namamiti jeftine stručnjake iz Indije i iz drugih zemalja., no današnja konzervativna stranka oštro se usprotivila.

Europska komisija smatra kako bi pan-europska inicijativa kojom bi se omogućavao rad na području cijele Unije smanjila mogućnost utjecanja takve odluke na tržišne sisteme.

Australija i Kanada, s druge strane, imaju sistem koji olakšava kvalificiranim pojedincima zaposlenje u te dvije zemlje.

Većina zemalja Europske unije omogućuje legalnu migraciju radne snage u određenom broju na godinu.