AUTOR: javno112
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

NIJE JOŠ IMPLEMENTIRAN

29. TRAVNJA 2010. 20:45h

Europski stručnjaci za bolonjski proces u BiH

Studenti u predavaoni Pravnog fakulteta u Splitu

Foto

Svijet
2

Tekst

Značajno ograničenje za nas predstavlja nedovoljno financijsko ulaganje te pravne zapreke, tvrdi rektor Sveučilišta u Mostaru.

Europski stručnjaci za obrazovanje i rektori sveučilišta u Bosni i Hercegovini pozvali su u četvrtak vlasti da omoguće provedbu bolonjskoga procesa kako ova zemlja ne bi zaostala u reformi obrazovanja.

- Reforma u BiH ne teče onako kako bismo željeli mi iz akademske zajednice. Značajno ograničenje za nas predstavlja nedovoljno financijsko ulaganje te pravne zapreke jer se još ne priznaju diplome svršenih studenata - rekao je predsjednik rektorskog zbora BiH Vlado Majstorović, koji je rektor Sveučilišta u Mostaru.

Majstorović je na raspravi o visokom obrazovanju u Mostaru izjavio kako se u BiH diplomirani prvostupnici ne mogu zaposliti jer nisu kategorizirana zanimanja, zbog čega je pozvao vlasti da usklade propise na tržištu rada.

Jedan od pokretača bolonjskog sustava obrazovanja u Europi, Terence Clifford Amos, rekao je da je primjetan napredak u BiH u bolonjskom procesu pozivajući vlasti da osiguraju veću mobilnost studenata.

- Primjetan je napredak prema bolonjskom procesu. BiH treba, kao i veći broj zemalja Europske unije, sigurati mobilnost studenata kroz zemlje i to BiH mora razviti što je prije moguće - rekao je Clifford Amos.

U BiH ne postoji jedinstven državni okvir za reformu visokog obrazovanja, što je rezultat složenog unutarnjeg ustroja. Entitetske vlasti u Republici Srpskoj imaju nadležnost u uređenju visokog obrazovanja, dok je to u Federaciji deset županija.