22. VELJAčE 2012. 16:07h

Europski sud pravde provjerit će legalnost kontroverzne Acte

Europski sud pravde.

Foto

Svijet
0

Tekst

Trgovinski komesar Europske unije Karel De Gucht rekao je u srijedu kako će Europski sud pravde biti pozvan da ocijeni legalnost kontroverznog sporazuma ACTA, to jest slaže li se s osnovnim pravima i slobodama Europske unije, prenosi BBC.

Sporazum kojime se želi spriječiti krivotvorenje i zaštititi autorska prava naišao je na kritike dijela javnosti zbog potencijalnog ugrožavanja privatnosti i sloboda, zbog čega su u mnogim zemljama organizirani i prosvjedi protiv njega. Dosad su ga potpisali SAD, Japan, Kanada i 22 zemlje-članice Europske unije, a među zemljama koje to nisu učinile nalaze se Njemačka i Danska.

De Gucht je naglasio kako dijeli zabrinutost ljudi za osnovne slobode, a posebice slobodu interneta, no dodao je i kako će ACTA, po njemu, pomoći u zaštiti autorskih prava i radnih mjesta koja nestaju zbog kršenja autorskih prava. No, postoje i drugačija mišljenja u Europskoj komisiji - komesarica za pravosuđe Viviane Reding tako je na Twitteru izrazila zabrinutost ACTA-om i napisala kako je potreno naći modernije i učinkovitije načine zaštite autorskih djela koje u obzir uzimaju tehnološki napredak i slobodu interneta.

Rasprava o ACTA-i u Europskom parlamentu trebala bi početi u lipnju.