AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

26. TRAVNJA 2012. 08:53h

Francuska: Predlažemo uporabu sile u Siriji, Damask ne smije prkositi

Foto

Svijet
1

Tekst

Ne možemo dozvoliti režimu iz Damaska da nam prkosi, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe i predložio Vijeću sigurnosti UN-a da razmisli o korištenju sile u Siriji ako mirovni plan Kofija Annana ne uspije zaustaviti nasilje u toj zemlji, javlja BBC.

- Ako mirovni planovi propadnu trebamo se usmjeriti na novu fazu pregovora i okrenuti se mirovnoj rezoluciji koja dopušta korištenje sile kako bi se zaustavilo krvoproliće - naglasio je Juppe, ali mnogi smatraju kako bi na izglasavanje takve rezolucije Kina i Rusija uložile veto.

Unatoč slanju UN-ovih promatrača nasilje diljem Sirije se nastavlja, pa čak i u gradovima u kojima su raspoređeni promatrači. Iz Sirijske promatračnice za ljudska prava tvrde kako je diljem Sirije jučer poginulo 20 ljudi, a Damask naglašava kako se bori s naoružanim bandama te kako im dogovoreno primirje to dopušta.

I sam Annan zabrinut je zbog situacije u Siriji, a posebno je razočaran činjenicom da su "vladine snage pucajući ušle u Homs po odlasku promatrača UN-a i ubile značajan broj ljudi" ta kako se vojska nije povukla iz naseljenih područja.