AUTOR: N.B.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

9. KOLOVOZA 2012. 14:55h

Grčka: Masovna uhićenja stranih državljana, neljudski uvjeti u pritvoru

Masovna pritvaranja stranih državljana u Grčkoj

Foto

Svijet
0

Tekst

U zadnjih tjedan dana u Grčkoj je uhićeno 7,500 stranih državljana, zbog čega Amnesty International upozorava kako se takva masovna uhićenja ilegalnih imigranata moraju zaustaviti.

Prema tvrdnjama grčke policije oko 2 tisuće privedenih nije imalo dokumente te im je odrađen administrativni pritvor, a smješteni su u prenapučenim prostorijama Policijske uprave za strance Attika. Veliki broj uhićenih imigranata je azijskog, afričkog i sjevernoafričkog podrijetla, a zbog masovnosti uhićenja policijske akademije u sjevernoj Grčkoj prenamijenjene su u pritvoreničke centre.

- Grčke vlasti imaju pravo kontrolirati useljenja u zemlju, ali nemaju pravo postupati prema ljudima na ulici kao da su kriminalci, samo zbog boje njihove kože - izjavila je Jezerca Tigani, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju. Naime mnogi su pušteni na slobodu jer se ispostavilo da legalno borave u Grčkoj, no neki usprkos valjanim dokumentima nisu bili te sreće.

Ono što posebno zabrinjava Amnesty International su neljudski uvjeti u kojima su pritvorenici smješteni. Jedan od muškaraca koji je uhićen u subotu rekao je u razgovor za AI da su ga držali u centru Petrou Ralii u sobi s oko 170 ljudi. Kao da sama gužva nije dovoljna, tijekom prvog dana dobio je samo vodu, a dugi dan mogao se "osladiti" kruhom, jer je ostala posluživana hrana protivna njegovim religijskim uvjerenjima. Također je napomenuo kako su zbog prenapučenosti zatvorenici spavali u smjenama na podu.

Ovakvi postupci vlasti zabrinjavaju AI upravo zbog činjenice da zbog velike krize u Grčkoj cvate ekstremizam, što je vidljivo na primjeru nove parlamentarne stranke Zlatne Zore, koja je povezana s krvavim napadima na imigrante. Stoga strahuju da će ovakvi postupci policije potaknuti još veći val nasilja nad imigrantima.

-  Istina je da Grčka prolazi kroz teško financijsko razdoblje, dok se istovremeno suočava s jednim od najvećih imigracijskih valova među zemljama Europske unije, ali ovakve policijske operacije krše međunarodne standarde ljudskih prava i moraju odmah biti zaustavljene,” ističe u priopćenju Amnesty Internationla Jezerca Tigani.