Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

26. RUJNA 2012. 16:20h

Grčka: Više od 30.000 ljudi na ulicama protiv novog plana štednje

Neredi u Ateni

Foto

Svijet
0

Tekst

Više od 30.000 Grka, po procjeni policije, izašlo je u srijedu na ulice Atene i Soluna, odazivajući se na poziv sindikata na 24-satni opći štrajk, u znak prosvjeda protiv novog plana štednje o kojemu grčka vlada pregovara s EU-om i MMF-om.

Policija procjenuje da je u Ateni u podne više od 15.000 prosvjednika u dvjema povorkama pošlo prema zgradi parlamenta, a u Solunu, drugom po veličini gradu, na sjeveru zemlje, na ulice je izašlo je gotovo 18.000 ljudi, isto po procjeni policije.

U prijestolnici je najveća povorka bila ona komunističke sindikalne fronte Pame, okupljena pod sloganom "Neposluh" i "Ne novim žrtvama za plutokraciju". Drugu su povorku predvodile dvije sindikalne središnjice, GSEE i Adedy, koje su organizirale štrajk kako bi "odbacile nove oštre, nepravedne i nedjelotvorne mjere".

Gotovo 5.000 redarstvenika raspoređeno je kako bi spriječili nerede na prosvjedima, nerijetko nasilnima u Grčkoj, kao što su bila dva prethodna opća štrajka ove godine, u veljači. Prilazi parlamentu bili su zapriječeni metalnim ogradama.

"Već dvadeset dvije godine živimo u nevjerojatno lošim socijalnim prilikama, grčko društvo je pokusni kunić za ono što se događa drugdje" u Europskoj uniji, rekao je ljutito Ilias Loizos, 56-godišnji općinski službenik koji kaže da mu je plaća prepolovljena.

Pokazujući odlučnost usprkos tolikom gnjevu prosvjednika, ministarstvo financija objavilo je tijekom jutra da je novi plan gospodarskih mjera i strukturnih reforma, koji prosvjednici osporavaju, "dogovoren" na sastanku konzervativnog premijera Antonisa Samarasa i njegova ministra financija Yannisa Stournarasa koji se održao večer ranije i o kojemu javnost nije bila obaviještena.

Mjere kojima bi se u proračunu trebalo uštedjeti više od 11,5 milijarda eura, a obuhvaćaju smanjenje plaća u javnom sektoru, mirovina i socijalnih davanja, moraju ipak potvrditi dva partnera u tročlanoj koalicijskoj vladi i odobriti trojka vjerovnika.

Ovo je treći opći štrajk ove godine i prvi od lipnja, kada je na vlast došla koalicijska vlada.

U štrajku sudjeluju i kontrolori leta koji su obustavili rad na tri sata, zbog čega je otkazano dvanaest letova grčkih kompanija Olympic air i Aegean Airlines.

Novi plan mora još prihvatiti parlament prije europskog summita 18. listopada, na kojemu Grčka očekuje odobravanje isplate zajma vrijednog 31,5 milijarda eura. (Hina)