Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. LIPNJA 2012. 19:04h

HDZ BiH pozvao dijasporu da se registrira za nadolazeće izbore

Izbori

Foto

Svijet
0

Tekst

Izborni stožer HDZ-a BiH pozvao je Hrvate širom svijeta podrijetlom iz ove zemlje, a napose prognanike koji žive na području Republike Hrvatske da se registriraju za predstojeće lokalne izbore koji će se u toj zemlji održati na jesen ove godine.

U pozivu se upozorava kako osobe koje žive u inozemstvu, a koje se ne registriraju do 24. srpnja ove godine neće moći glasovati na predstojećim izborima bez obzira što su ranije sudjelovali u izbornom procesu.

„Glasovi Hrvata iz BiH koji žive u inozemstvu mogu biti ključni za ishod ovih izbora, posebice uzmu li se u obzir sva negiranja izborne volje hrvatskog naroda u BiH, a čemu smo bili svjedoci i nakon općih izbora u 2010. Posebno se obraćamo Hrvatima iz BiH koji se nalaze u Republici Hrvatskoj da se ne boje nikakvih posljedica ako se registriraju i izađu na izbore jer time ne gube svoja stečena prava u Hrvatskoj“, navodi se u pozivu Izbornog stožera HDZ-a BiH.

Pri tome se navodi da su ovi izbori od posebnog značaja kako bi pokazali da hrvatski narod u BiH može i mora sam izabrati vlastite predstavnike u vlasti.

„Rezultati predstojećih izbora osnažit će poziciju hrvatskog naroda pri ustavnim promjenama, koje će odrediti budućnost BiH i osigurati ravnopravnost Hrvata s ostala dva naroda“, dodaje se u pozivu HDZ-a BiH.

Uz poziv su na više stotina elektronskih adresa u svijetu priloženi i vodič kako glasovati te obrazac za podnošenje prijave za registraciju.

Po službenim podacima u BiH je prije rata živjelo oko 780.000 Hrvata, dok ih je po crkvenim podacima na kraju 2011. bilo oko pola milijuna. (Hina)