Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

3. SRPNJA 2012. 09:27h

HRW: U Siriji 27 logora u kojima zlostavljaju zatočenike

Foto

Svijet
0

Tekst

Sirijske obavještajne snage vode 27 logora širom zemlje u kojima se zlostavljaju zatočenici i izlažu se raznim vrstama mučenja, objavila je u utorak međunarodna humanitarna organizacija Human Rights Watch.

Zatočenike premlaćuju, čupaju im nokte, pale ih kiselinama i seksualno zlostavljaju, navodi organizacija u izviješću u kojem piše da su logori uspostavljeni s početkom obračuna predsednika Bašara al Asada s prodemokratskim snagama u ožujku 2011. godine.

Human Rights Watch obavio je razgovore s više od 200 osoba koje kažu da su zlostavljane u tim logorima. Jedan od zatočenika je posvjedočio kako su mu s kliještima gnječeni prsti, a s klamericom zaklamane uši, prsti i prsni koš. Smio ih je izvaditi samo ako bi progovorio, a kao najbolnije mučenje izdvojio je klamerice u ušima. Izlagan je i elektrošokovima uz pomoć kablova i automobilskog akumulatora te mučenjem elektrošokerima po genitalijama.

"Mislio sam da više nikad neću vidjeti svoju obitelj. Mučili su me tako tri puta tijekom tri dana", kazao je 31-ogodišnji zatočenik predstavnicima HRW-a.

Prema izviješću u tim logorima zatočene su desetine tisuća ljudi.

HRW pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem se stalne članice Rusija i Kina protive mjerama protiv Sirije, na djelovanje. (Hina)