Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

13. SRPNJA 2012. 09:10h

Izrael postavlja proturaketni obrambeni sustavu na granici s Egiptom

Foto

Svijet
0

Tekst

 Izrael je, nakon nekoliko protugraničnih napada ove godine, objavio da postavlja proturaketnu bitnicu obrambenog sustava Čelična kupola uz južnu granicu s Egiptom, nedaleko od turističkog središta Eilata.

"Proturaketna bitnica obrambenog sustava Čelična kupola trenutačno se raspoređuje nedaleko od Eilčata u sklopu programa... koji predviđa povremenu promjenu mjesta na kojima se nalaze bitnice", stoji u priopćenju izraelske vojske, kako javlja AFP.

Jedan je dužnosnik, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da je sustav za obaranje raketa, korišten protiv palestinskih napada raketama iz Pojasa Gaze, u blizini Eilata postavljen u ponedjeljak i da nu "nemjena nije operativna, već je dio priprema i upoznavanja s teritorijem".

Čelična kupola je izraelski obrambeni sustav koji radarski navođenim raketama obara rakete dometa pet do 70 kilometara, topničke i minobacačke granate.

Na izraelsko-egipatskoj granici napetosti su porasle od ustanka u kojem je prošle godine svrgnut egipatski predsjednik Hosni Mubarak. Ove su godine na Eilat pale dvije rakete ispaljene s druge strane granice no nije bilo žrtava.

Egipat niječe da su ispaljene s njegovog teritorija. Prošlog je mjeseca neidentificirani napadač prešao granicu i ubio jednog izraelskog radnika. (Hina)