Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

10. SRPNJA 2012. 11:36h

Lagarde: MMF nije vreća novca namijenjena Europi

Foto

Svijet
0

Tekst

Glavna direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ponovila je u utorak da sredstva, nedavno povećana, koja zemlje uplaćuju u fond nisu "vreća novca namijenjena (isključivo) Europi", nego da moraju koristiti svim njegovim članovima.

"Ta sredstva koja su izdvojile mnoge, mnoge zemlje u svijetu, nisu dar i subvencija. Ona su i dalje dio pričuva zemalja članica", podsjetila je Lagarde u prigodi posjeta Indoneziji, drugoj postaji njezine azijske turneje.

"Ona se mogu koristiti samo kao pomoć u nuždi i ne dodjeljuju se nekom određenom dijelu svijeta. To nije velika vreća namijenjena samo Europi", dodala je na tiskovnoj konferenciji u Džakarti.

"MMF ima 188 članica i nitko nije imun na tešku gospodarsku krizu. Moja je dužnost stvoriti uvjete da možemo zadovoljiti potrebe zemalja s niskim i s prosječnim dohotkom, zemalja s gospodarstvom u naglom usponu kao i razvijenih zemalja. MMF je tu za sve".

Lagarde je usto upozorila na jačanje protekcionizma.

"Zadnje izvješće WTO-a (Svjetske trgovačke organizacije) doista zabrinjava jer pokazuje rast protekcionističkih mjera koje se tu i tamo potiho donose", rekla je Francuskinja u govoru na Asean-Latin Business Forumu, konferenciji zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Latinske Amerike.

"To se ne čini otvoreno kroz carinu jer bi to u većini slučajeva bilo preočito, nego kroz neizravni protekcionizam", dodala je, spomenuvši "sanitarne" barijere i mjere koje propisuju "posebne tehničke norme".

Indonezija je četvrta zemlja svijeta po broju stanovnika, najveće gospodarstvo jugoistočne Azije i jedno od najdinamičnijih na kontinentu, s prosječnim godišnjim rastom većim od 6 posto.

Lagardu ostaje u Indoneziji do srijede, nakon čega putuje u Japan i u Tajland. (Hina)