AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

18. SIJEčNJA 2012. 13:33h

Lavrov: Rusija neće dozvoliti akciju NATO-a u Siriji pod okriljem OUN-a!

Foto

Svijet
0

Tekst

Rusija će zaustaviti svaki pokušaj Zapada da osigura podršku UN-a za upotrebu sile protiv Sirije, obznanio je ruski ministar vanjskih poslova. Sergej Lavrov tvrdi kako je glavni cilj ruskog nacrta UN-ove rezolucije Vijeća sigurnosti koji je u ponedjeljak kolao među članovima Vijeća eksplicitno pokazati kako ništa ne može opravdati miješanje stranih vojnih snaga, prenosi Guardian. Zapadnjački diplomati smatraju kako nacrtom nije riješen njihov zahtjev za strogom osudom kažnjavanja civila od strane sirijskog predsjednika Bashara Assada zbog čega je više od 5000 Sirijaca ubijeno.

Vijeće sigurnosti nije se uspjelo dogovoriti o sadržaju rezolucije još od kada su se u ožujku prošle godine Assadove snage sukobile s prosvjednicima, a glavni protivnici vojne intervencije su Rusija i Kina. U listopadu su izglasali nacrt zapadnoeuropske rezolucije koju podupire SAD kojom su osudili napade Assadovih snaga i zaprijetili sankcijama.

- Ako netko želi koristiti silu pod svaku cijenu teško ćemo ih zaustaviti da to i učine, ali neka to učine na vlastitu inicijativu jer neće dobiti odobrenje od UN-ovog Vijeća sigurnosti - kazao je Lavrov. Dodao je i kako Rusija ne smatra potrebnim objašnjavati ili opravdavati sumnje a upravo ruski brodovi dostavljaju municiju Siriji unatoč europskom oružanom embargu.