Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

22. RUJNA 2012. 19:52h

Mitt Romney konačno popustio: Objavio podatke o plaćanju poreza

Foto

Svijet
0

Tekst

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Mitt Romney pod političkim je pritiskom objavio podatke o porezima koje je platio 2011. godine i druge porezne podatke iz ranijih godina, izvijestili su u subotu američki mediji.

Reagirajući na tvrdnje demokrata da u nekim godinama nije platio porez, Romney je objavio izvješće svog računovođe koje je pokazalo da je za 2011. na više od 13 milijuna dolara prihoda platio 1,9 milijuna dolara poreza po stopi od 14,1 posto.

To je niža stopa od one koju plaća većina Amerikanaca jer Romney većinu svojih prihoda ostvaruje od dobiti od ulaganja, dividendi i kamata. Ti se prihodi oporezuju nižom stopom nego plaće koje mogu biti oporezovane do 35 posto.

Predsjednik Barack Obama, Romneyev suparnik na izborima 6. studenog, u 2011. je platio 20,5 posto poreza, a Romneyev kandidat za potpredsjednika Paul Ryan 20 posto.

Romney je sažetak izvješća o 20-godišnjem plaćanju poreza objavio kao odgovor na tvrdnje čelnika demokratske većine u američkom Senatu Harryja Reida i drugih da je Romney možda u nekoj od tih godina u potpunosti izbjegao plaćanje poreza.

Objava podataka nije, međutim, ublažila kritike Romneyu da odbija objaviti sve podatke o svojim prihodima i plaćenim porezima za godine prije 2010. Iz vodstva Obamine kampanje su rekli da je njegovo korištenje prekomorskih poreznih oaza, poput Kajmanskog otočja, još jedan znak da Romney koristi porezne propise koji idu u korist bogatih i moćnih i uživa pogodnosti koje nisu dostupne većini Amerikanaca.

"Zašto Romney ne objavi potpuni prihod umjesto samo sažetka za posljednjih 20 godina tako da birači sami mogu donijeti sud o financijama Mitta Romneya", izjavila je Stephanie Cutter, zamjenica voditelja Obamine kampanje. (Hina)