22. KOLOVOZA 2012. 10:21h

Nakon belgijskih, ustanovljene nepravilnosti i u argentinskim nuklearkama

Foto

Svijet
0

Tekst

Argentinska nuklearna centrala Atucha 1, ima jedan od 19 reaktora koji su stavljeni pod prismotru OECD-ove Agencije za nuklearnu energiju (NEA), nakon otkrića pukotina u nuklearki Doel 3 u Belgiji, objavio je u utorak u Buenos Airesu argentinski ogranak Greenpeace-a.

Atucha 1 je "jedan od aktivnih reaktora čije je reaktorske posude isporučila nizozemska tvrtka RDM", navela je ta organizacija za zaštitu okoliša u priopćenju.

Greenpeace smatra da je Atucha, smještena u pokrajini Buenos Aires, "u stanju pripravnosti nakon pukotina otkrivenih u čeličnoj strukturi nuklearne centrale Doel 3 u Belgiji, koju je isporučio isti proizvođač, zbog opasnosti da se radi o grešci u proizvodnji".

Doel 3, jedna od dvije belgijske nuklearke, zatvorena je početkom lipnja 2012. radi planiranog remonta. Tehnologijom ultrazvučnog snimanja otkriveno je tisuće pukotina u reaktorskoj posudi koju je izradila tvrtka RDM (Rotterdam Drydocks). Reaktor ostaje u mirovanju sve dok daljnja istraživanja ne pokažu prirodu mogućih nedostataka. Belgijske vlasti su izrazile skepsu u pogledu mogućnosti ponovnog pokretanja reaktora.

Pukotine se pripisuju tzv. grešci kod oblaganja, kada u osnovnom metalu posude nastaju pukotine tijekom prekrivanja slojem nehrđajućeg čelika.

NEA, specijalizirana agencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), naglašava na svoj web stranici da prati stanje svih reaktora u svijetu čije je reaktorske posude isporučila tvrtka RDM. (Hina)