22. KOLOVOZA 2012. 10:21h

Nakon belgijskih, ustanovljene nepravilnosti i u argentinskim nuklearkama

Foto

Svijet
0

Tekst

Argentinska nuklearna centrala Atucha 1, ima jedan od 19 reaktora koji su stavljeni pod prismotru OECD-ove Agencije za nuklearnu energiju (NEA), nakon otkrića pukotina u nuklearki Doel 3 u Belgiji, objavio je u utorak u Buenos Airesu argentinski ogranak Greenpeace-a.

Atucha 1 je "jedan od aktivnih reaktora čije je reaktorske posude isporučila nizozemska tvrtka RDM", navela je ta organizacija za zaštitu okoliša u priopćenju.

Greenpeace smatra da je Atucha, smještena u pokrajini Buenos Aires, "u stanju pripravnosti nakon pukotina otkrivenih u čeličnoj strukturi nuklearne centrale Doel 3 u Belgiji, koju je isporučio isti proizvođač, zbog opasnosti da se radi o grešci u proizvodnji".

Doel 3, jedna od dvije belgijske nuklearke, zatvorena je početkom lipnja 2012. radi planiranog remonta. Tehnologijom ultrazvučnog snimanja otkriveno je tisuće pukotina u reaktorskoj posudi koju je izradila tvrtka RDM (Rotterdam Drydocks). Reaktor ostaje u mirovanju sve dok daljnja istraživanja ne pokažu prirodu mogućih nedostataka. Belgijske vlasti su izrazile skepsu u pogledu mogućnosti ponovnog pokretanja reaktora.

Pukotine se pripisuju tzv. grešci kod oblaganja, kada u osnovnom metalu posude nastaju pukotine tijekom prekrivanja slojem nehrđajućeg čelika.

NEA, specijalizirana agencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), naglašava na svoj web stranici da prati stanje svih reaktora u svijetu čije je reaktorske posude isporučila tvrtka RDM. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!