AUTOR: javno112
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

PROBLEMI NA BLISKOM ISTOKU

22. TRAVNJA 2010. 19:16h

Netanyahu otkazao poslušnost Obami

Foto

Svijet
0

Tekst

Savjetnici Benjamina Netanyahua tvrde su da je premijer odbio zahtjev Obame o tome da se hitno zaustavi gradnja u Istočnom Jeruzalemu.

Savjetnici Benjamina Netanyahua rekli su u četvrtak da je izraelski premijer i službeno odbio zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame da se posve zaustavi izgradnja u Istočnom Jeruzalemu, što bi moglo ozbiljno ugroziti nastavak bliskoistočnoga mirovnog procesa.

Savjetnici, koji nisu željeli biti imenovani, rekli su da je premijer Netanyahu prošli vikend izvijestio Obamu o stajalištu izraelske vlade. Dodali su da je Netanyahuov i Obamin razgovor bio privatan.

Netanyahuovi savjetnici nisu rekli je li izraelski premijer ponudio Palestincima neke druge ustupke kako bi se mirovni pregovori ipak nastavili.

Obamin posebni izaslanik za Bliski istok George Mitchell trebao bi u četvrtak doputovati u novu mirovnu misiju u to područje. Washington je odgodio Mitchellov dolazak na Bliski istok za više od mjesec dana dok je čekao izraelski odgovor na američki zahtjev da se zaustavi izgradnja židovskih stanova u Istočnom Jeruzalemu, pretežito arapskom dijelu grada koji Palestinci vide kao glavni grad svoje buduće države.