Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

8. KOLOVOZA 2012. 08:08h

Nigerija: U napadu na evangelistički hram 19 ubijenih

Foto

Svijet
0

Tekst

Naoružane osobe ušle su u evangelistički hram u središnjoj Nigeriji te ubile svećenika i 18 vjernika, objavile su u utorak vlasti u toj najnaseljenijoj zemlji Afrike koju potresa međuvjersko nasilje.

Nepoznati naoružani muškarci napali su u državi Kogi crkvu Deeper Life u vrijeme mise. Ubili su 15 osoba na licu mjesta, među njima pastora, a četiri su osobe kasnije podlegle ozljedama, objavile su vlasti.

Nadbiskup Abuje, msgr. John Onaiyekan, rekao je za radio Vatikan kako drži da se ne radi o muslimanskom progonu kršćana već da je jedina logika islamističke skupine Boko Haram želja da zavade kršćane i muslimane te izazovu opći kaos.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad u Kogi no Boko Haram je preuzeo odgovornost za desetke ranijih napada na crkve na sjeveru i u središnjoj Nigeriji te za stotine mrtvih.

U videosnimci objavljenoj u subotu, navodni vođa Boko Harama, Abubakar Shekau, nazvao je je američkog predsjednika Baracka Obamu "teroristom" nakon odluke Washingtona da ga stavi na crni antiteroristički popis Sjedinjenih Država.

U istoj snimci vođa je pozvao nigerijskog predsjednika Goodlucka Jonathana da podnese ostavku i preobrati se na islam.

Najnaseljenija afrička zemlja, Nigerija je podijeljena između uglavnom muslimanskog sjevera i većinski kršćanskog juga. U lipnju je predsjednik Jonathan optužio Boko Haram za napade na crkve radi izazivanja krize i destabiliziranja vlade. (Hina)