AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

8. VELJAčE 2012. 16:00h

Nije lako biti strani radnik u Beču

Foto

Svijet
0

Tekst

„Situacija zapošljavanja osoba s doseljeničkom pozadinom u Beču“ naziv je najnovijeg istraživanja bečke Radničke komore (AKW) koja je pokazala da nije lako biti stranac u Beču i da su stranci višestruko ugroženi na tržištu rada austrijskog glavnog grada. U istraživanju je sudjelovalo 2.300 ispitanika iz jedanaest različitih regija svijeta, od toga njih oko 2.000 iz prve i druge generacije doseljenika. Podaci su pokazali da brojni stranci dolaze sa stručnim i jezičnim znanjem, no da svaki treći od njih, uključujući i visokoobrazovane, radi na poslu s nižom kvalifikacijom od one koju posjeduje.

„Čak 33 posto ih je zaposleno na radnim mjestima koja su znatno ispod njihove obrazovne razine“, stoji u studiji, uz napomenu kako je s takvim nedaćama konfrontirano tek 11 posto „pravih“ Austrijanaca. AKW kao razlog navodi kompliciran i nepregledan proces nostrifikacije završnih svjedodžbi i diploma, pa od dvije trećine bečkih stranaca koje muči taj problem, tek petina njih se odluči podnijeti službeni zahtjev za priznanje prethodno stečenog stupnja obrazovanja u zemlji njihovog podrijetla. Dodaje kako i u slučaju uspješne nostrifikacije tek svakom drugom strancu pođe za rukom naći odgovarajući posao.

Istraživanje je također pokazalo da su stranci za isti posao znatno manje plaćeni od svojih austrijskih kolega te da su im šanse za uspjeh na tržištu rada, u usporedbi s domicilnim stanovništvom, znatno manje, što doprinosi sve većoj besposlici u doseljeničkim redovima.

„Dok 20 posto zaposlenih bez doseljeničke pozadine za puno radno vrijeme prima mjesečnu neto plaću višu od 2.400 eura, kod stranaca se to događa samo u pet posto slučajeva“, stoji u istraživanju koje podvlači da prosječna neto zarada oko 60 posto zaposlenih Bečana s doseljeničkom pozadinom iznosi najviše 1.400 eura mjesečno. Što se tiče besposlice, podaci pokazuju da je čak 40 posto stranaca u posljednjih deset godina u Beču najmanje jednom ostalo bez posla dok je u isto vrijeme taj problem zadesio samo 12 posto „pravih“ Austrijanaca.

Radnička komora grada Beča zatražila je od austrijske Vlade da se ozbiljno pozabavi rezultatima objavljenog istraživanja, predloživši joj Program od pet točaka vezanih uz pojednostavljenje nostrifikacije stranih svjedodžbi i diploma te bolju integraciju stranaca u austrijsku sredinu. Mediji izvještavaju da je austrijska Vlada već najavila nove mjere za jednostavnije priznavanje stranih kvalifikacija.