20. VELJAčE 2012. 22:33h

Odgovoran za smrt 850 ljudi: Tužitelj traži smrtnu kaznu za Mubaraka

Foto

Svijet
0

Tekst

Mustafa Sulejman, glavni tužitelj na suđenju Hosniju Mubaraku u ponedjeljak je u završnoj riječi zatražio smrtnu kaznu za bivšeg egipatskog vođu zbog prošlogodišnjeg ubojstva prosvjednika koji su tražili njegovu ostavku, prenosi AP.

– Ne radi se o ubojstvu jednog, deset ili dvadeset civila, nego o čitavom narodu – istaknuo je između ostalog Sulejman u završnoj riječi. Tužiteljev govor odvjetnici žrtava pozdravili su pljeskom.

Prema procjenama egipatske vlade oko 850 ljudi ubijeno je u demonstracijama u siječnju i veljači prošle godine. Za Mubaraka, koji je zemljom vladao gotovo 30 godina, Sulejman je rekao da je "očito da je odobrio uporabu oružja protiv demonstranata koji su u mirnom prosvjedu tražili njegovu ostavku."

Suđenje bivšem egipatskom vođi počelo je u kolovozu prošle godine. Mubarakova obrana završne riječi trebala bi iznijeti u srijedu, kada bi i predsjedavajući sudac trebao objaviti datum za donošenje presude.

Sulejman je osim za Mubaraka, maksimalnu kaznu zatražio i za petoricu suoptuženih, uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova.