Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

1. SRPNJA 2012. 10:30h

Olafur Ragnar Grimsson peti put izabran za predsjednika Islanda

Foto

Svijet
0

Tekst

Olafur Ragnar Grimsson izabran je u subotu peti puta za predsjednika Islanda, pokazali su djelomični službeni rezultati objavljeni u noći na nedjelju.

Nakon prebrojavanja glasova u pet od šest izbornih jedinica, aktualni šef države dobio je 52,5 posto glasova naspram 33,2 posto koliko je dobila njegova protivnica Thora Arnorsdottrir, 37-ogodišnja televizijska voditeljica bez političkog iskustva.

Nešto prije zatvaranja birališta, Arnorsdottir je priznala poraz pred kamerama javne televizijske RUV.

Grimsson obnaša dužnost islandskog predsjednika od 1996., što je uglavnom počasna dužnost, jer je izvršna vlast u rukama vlade.

Grimsson je kazao u siječnju da se neće kandidirati za peti mandat. Međutim, u ožujku ga je peticija s oko 30.000 potpisa, ili oko 10 posto populacije, natjerala da se predomisli. On je učvrstio svoju popularnost odbijajući dvaput donijeti zakon kojim bi Island obeštetio Veliku Britaniju i Nizozemsku čiji su štediše ostali bez novca nakon propasti banke Icesave 2008.

(Hina)