AUTOR agencija vlm
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

5. LISTOPADA 2010. 08:49h

Pale dionice na Wall Streetu nakon što su ulagači zaradili na prodaji

Wall Street

Foto

Svijet
0

Tekst

Loši makroekonomski pokazatelji i nepovjerenje u financijsku situaciju eurozone potaknuli su investitore da prodaju svoje dionice pa je nakon dobitonosne prodaje njihova cijena na Wall Streetu pala.

Iako su cijene dionica prošlog mjeseca rasle, ulagače su obeshrabrili podaci koji govore da se američko gospodarstvo neće tako brzo oporaviti. Dow Jones indeks je tako pao za 78 bodova, ili 0,72 posto, na 10.751 bod, dok je S&P 500 manji za 0,80 posto i sad je na 1.137 bodova, a Nasdaq indeks je pao 1,11 posto, na 2.344 boda. Najviše je pao indeks rudarskog sektora - S&P i to 1,4 posto jer je zbog jačanja dolara pala cijena sirovina.

Dolar je pak prema euru porastao za 0,8 posto zbog većih državnih dugova u nekim članicama eurozone. Jučer je pak najviše pala dionica American Expressa i to za 6,5 posto. To se dogodilo nakon što je američko ministarstvo pravosuđa tužilu tu kompaniju zbog narušavanja tržišne utakmice. I dionica Microsofta je pala za 1,9 posto nakon što je smanjena preporuka za tu dionicu zbog sporog oporavka prodaje računala i sve veće konkurencije na području tablet kompjutora.