Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

13. KOLOVOZA 2012. 11:17h

Poplave i nestašica hrane: UN brine zbog humanitarne krize u S. Koreji

Foto

Svijet
0

Tekst

Ujedinjeni narodi su jako zabrinuti zbog humanitarne krize u Sjevernoj Koreji, nakon poplava i odrona uzrokovanih jakim oborinama u srpnju, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik te organizacije Ban Ki-moon.

U poplavama je 169 ljudi poginulo, 400 je nestalo, 212.000 je raseljeno, a 650 četvornih kilometara obrađene površine je opustošeno u zemlji koja se i inače bori s nestašicom hrane, po podacima koje su objavili službeni mediji u Pjongjangu.

"UN je jako zabrinut zbog humanitarnog stanja na sjeveru", rekao je glavni tajnik novinarima u prigodi posjeta Južnoj Koreji.

"Napose nas zabrinjavaju zdravstveni problemi male djece i šteta koju uzrokuju suša i nedavne poplave", poručio je bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova. UN-ove službe ponudile su "nužnu pomoć i planiraju je povećati", rekao je.

Ekipe UN-a i Crvenog križa posjetile su stradale u pokrajinama Sjeverni i Južni Pjongan, na zapadu zemlje, radi procjene štete i javljaju da je stanovnicima hitno potrebna voda za piće, hrana i lijekovi.

UN je u studenome prošle godine objavio da hitnu pomoć u hrani trebaju tri od 24 milijuna stanovnika te zemlje.

Sjeverna Koreja trpi kroničnu nestašicu hrane, a tlo je podložno poplavama zbog nekontrolirane sječe šuma.

Pjongjang je u travnju ispalio raketu za koju međunarodna zajednica sumnja da ima vojnu namjenu, što je zategnulo ionako napete odnose dviju susjednih zemalja na Korejskom poluotoku. Ban Ki-moon rekao je u ponedjeljak da će raditi na "smirivanju napetosti na poluotoku i na pomirbi" kapitalističkog juga i komunističkog sjevera kojim od 1948. željeznom rukom vlada obitelj Kim. (Hina)