TEKST: L.N.
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

RIP

26. KOLOVOZA 2009. 10:26h

Preminuo senator Edward Kennedy

Foto

Svijet
0

Tekst

Legenda demokratske stranke, umro je u 77. godini nakon bitke s rakom mozga. Gotovo pola stoljeća proveo je u američkom Senatu.

Američki senator Edward "Teddy" Kennedy, poznat i kao "lav Senata", umro je nakon duge i teške bitke s rakom mozga u 77. godini, objavio je CNN.

Legenda demokratske stranke, preuzeo je kormilo najslavnije američke političke dinastije nakon što su mu dva starija brata; predsjednik John F. i senator Robert ubijeni u atentatima 1963., odnosno 1968. godine, dok mu je brat Joe poginuo kao pilot u Drugome svjetskom ratu.

- Edward M. Kennedy, voljeni suprug, otac, djed, brat i stric preminuo je kasno navečer u utorak u svome domu u Hyannis Portu u Massachusettsu. Izgubili smo nezamjenjivoga središnjeg člana naše obitelji i svjetlo naših života, no njegova vjera, optimizam i ustrajnost zauvijek će živjeti u našim srcima - priopćila je obitelj Kennedy.

Prije smrti zatražio promjenu zakona za svojeg nasljednika

Njegova politička karijera dovedena je u pitanje nakon 1969. godine kada je automobilom sletio s mosta na otoku Chappaquiddick u državi Massachussets. Njegova suputnica, Mary Jo Kopechne u toj je nesreći poginula. Senator Kennedy prijavio je nesreću policiji tek nekoliko sati kasnije što je uzrokovalo duboku mrlju u Kennedyjevom javnom imidžu.

Prije samo nekoliko dana Ted Kennedy poručio je čelnicima države Massachusetts da promijene zakon kako bi se nakon njegove smrti brzo popunilo njegovo mjesto.

Poslao je pismo u kojem navodi kako bi guverner trebao imenovati privremenog senatora, radije nego da se čeka pet mjeseci na specijalne izbore. Kennedyjevo mjesto ključno je u Senatu, jer s njime demokrati imaju 60 zastupničkih mjesta i većinu kojom mogu nadglasati republikance u bilo kojem donošenju zakona pa tako i trenutačno gorućem pitanju zdravstvene reforme u SAD-u.