27. VELJAčE 2012. 14:02h

Princ William otišao na Falklande na vojnu vježbu, čuvaju ga specijalci

Foto

Svijet
0

Tekst

Pripadnici britanskih specijalnih jedinica stvorili su oko princa Williama "čelični obruč" na Falklandskom otočju zbog sve većih tenzija između Argentine i Velike Britanije vezanih uz arhipelag. Najmanje 20 specijalaca nalazi se na otočju u južnom Atlantiku kako bi procijenilo i zaustavilo bilo kakav pokušaj nasrtaja na britanskog prijestolonasljednika, javlja Daily Mail, koji je na Falklande stigao istovremeno s obilježavanjem 30. godišnjice Falklandskog rata što je izazvalo bijes Buenos Airesa.

Analitičari smatraju da najveća opasnost Williamu, čiji je stric, princ Andrew kao pilot helikoptera sudjelovao u sukobu 1982., prijeti od pojedinaca ili manjih skupina. Članovi specijalnih postrojbi obavili su opsežno izviđanje otoka prije dolaska vojvode od Cambridgea. Princ, koji će na otočju provesti šest tjedana kao član zračnih snaga Njezina Veličanstva, u pratnji ima i naoružane članove jedinice za zaštitu, a na raspolaganju su mu i pripadnici vojne policije.

Specijalci su na otočje stigli prije nekoliko tjedana nakon što je Argentina sve intenzivnije dovodila u pitanje suverenitet spornog teritorija te ponovno pozvala da se Falklandsko otočje vrati pod argentinsko okrilje. Britanski obavještajci zabrinuti su da bi argentinski fanatici mogli organizirati napad uoči obilježavanja godišnjice sukoba.