Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

30. SRPNJA 2012. 20:27h

Rumunjski premijer Victor Ponta izvukao pouku iz političke krize

Foto

Svijet
0

Tekst

Rumunjski premijer Victor Ponta u ponedjeljak je izjavio kako je izvukao pouku iz političke krize koja je potresala Rumunjsku posljednjih nekoliko tjedana, kao i iz kritika što ih je EU uputio rumunjskoj vladi kada je riječ o metodama korištenima da se s vlasti pokuša smijeniti predsjednik Traian Basescu.

"Izvukao sam pouku iz svega toga", rekao je Ponta u razgovoru s novinarima stranih medija, dodavši kako je svjestan činjenice da je međunarodna slika Rumunjske narušena".

Europska komisija je početkom srpnja pozvala Bukurešt da poštuje pravnu državu i demokratske vrijednosti, uz opasku da su pokušaji vlade lijevog centra premijera Pontea da s vlasti svrgne predsjednika Basescua narušili njezino dotadašnje povjerenje.

Ponta se od tada trudi poštovati jedanaest zahtjeva koje je rumunjskoj vladi zadao Bruxelles.

"Puno je stvari koje se mogu kritizirati", a odnose se na način na koji smo pokušali realizirati proces smjene, priznao je Ponta, dodavši i kako je međunarodna zajednica dobivala pogrešne informacije od Basescuovih pristalica. Ocijenio je kako je jedna od pozitivnih strana krize što je referendum o opozivu predsjednika na koji je izašlo manje od 50 posto birača, pa rezultati izjašnjavanja nisu bili važeći, "omogućio Rumunjima da pošalju snažnu političku poruku o tomu koga podupiru".

No tijekom tog razdoblja slika Rumunjske je narušena, priznao je Ponta te obećao da će se pokušati ne sukobljavati sa svojim protivnikom iz desnog centra, predsjednikom Basescuom, jer će na taj način, kako je kazao, "svi biti samo na gubitku".

Referendum protiv predsjednika pokrenuo je parlament, s dominantnom ljevičarskom Socijalno-liberalnom unijom (USL) premijera Victora Ponte, nakon što je konzervativnog Basescua suspendirao zbog optužbi da je prekoračio ovlasti. (Hina)