AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

19. TRAVNJA 2012. 11:24h

Silvio Berlusconi pod novom istragom zbog utjecaja na svjedoke

Foto

Svijet
0

Tekst

Protiv bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija tužiteljstvo u Bariju pokrenulo je novu istragu pod sumnjom da je platio šutnju Giampaola Tarantinija, koji je dovodio djevojke na njegove zabave, sa 850 tisuća eura.

Silvio Berlusconi upisan je u knjigu osoba pod istragom tužiteljstva u Bariju jer je “zajedno s Valterom Lavitolom naveo Giampaola Tarantinija na lažne izjave ili na nedavanje izjava tužiteljima u istrazi o prostitutkama koje je poduzetnik iz Barija upućivao u palaču Grazioli (Berlusconijeva rimska rezidencija) i u vilu Certosa (Berlusconijeva vikendica na Sardiniji) na noćne zabave”.

Pokretanje nove istrage protiv Berlusconija potpisao je tužitelj u Bariju Pasquale Drago. Za kazneno djelo podmićivanja radi lažnih svjedočenja Berlusconi bi mogao biti osuđen na kaznu od dvije do šest godina zatvora.

Iz osmomjesečnog izbjeglištva u Južnoj Americi, Valter Lavitola, bivši glavni urednik lista Socijalističke stranke “Avanti!”, vratio se prije par dana u Napulj gdje je odmah uhićen. Protiv njega se vodi istraga za korupciju, a navodno je od Berlusconija tražio pet milijuna eura za šutnju. Tužitelji u Napulju Lavitolu su ispitivali osam sati.

Lavitola je proteklih godina dobio 23 milijuna eura iz državne blagajne kao subvenciju za list "Avanti!". Financijska policija jučer je zaplijenila 2,5 milijuna eura u Odjelu za izdavalaštvo predsjedništva talijanske vlade, a novac je bio namijenjen glasilu Avanti! za 2010. godinu.