7. RUJNA 2013. 18:39h

Sirija: Europljani su za "snažan odgovor" na kemijske napade

Foto

Svijet
0

Tekst

Europski ministri vanjskih poslova pozvali su u subotu u Vilniusu na "jasan i snažan odgovor" na kemijske napade koji su se 21. kolovoza dogodili u Siriji, ali nisu pojasnili o kakvu bi odgovoru mogla biti riječ.

"Međunarodna zajednica ne može ostati pasivna na bezočnu uporabu kemijskog oružja", istaknuli su ministri u izjavi objavljenoj nakon njihova susreta. "Jasan i snažan odgovor nužan je kako bi se upozorilo da su takvi zločini neprihvatljivi i da ne mogu ostati nekažnjeni. Moramo spriječiti nastanak užasnog presedana u opetovanoj uporabi kemijskog oružja u Siriji i drugdje", dodaju.

Američki državni tajnik John Kerry koji je bio gost na sastanku u Vilniusu, izrazio je zadovoljstvo "odlučnom" izjavom EU-a, premda ona ne pruža potporu vojnoj opciji koju zagovara Washington.

Europljani u izjavi nastoje na "osobnoj odgovornosti počinitelja" kemijskih napada i na "ulozi Međunarodnoga kaznenog suda koji mora istražiti i osuditi takve čine". Napad koji se dogodio 21. kolovoza "očita je povreda međunarodnog prava, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti", ističu.

Ministri su usto opetovali da "jedino političko rješenje može zaustaviti to strašno krvoproliće, teška kršenja ljudskih prava i razaranje Sirije". 

(Hina)