20. SRPNJA 2012. 22:26h

Sirija broji mrtve: Na prvi dan ramazanskog posta stradalo 128 ljudi

Foto

Svijet
0

Tekst

Najmanje je 128 osoba u petak smrtno stradalo u nasilju u Siriji, prvoga dana ramazanskog posta, objavio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, a službeni sirijski izvori izvijestili su kako je šef Asadove tajne službe u petak podlegao ozljedama zadobivenim u napadu bombaša samoubojice počinjenom u srijedu u zgradi službe nacionalne sigurnosti, pri čemu su poginula još trojica visokih dužnosnika i Asadovih bliskih suradnika.

Među ubijenima u Siriji u petak je 85 civila, 26 vojnika i 17 ustanika. Na području oko Damaska ubijeno ih je najviše - 25 civila, kojima je danas ondje odana počast. U Homsu ih je ubijeno 15, a u pokrajini Idleb 12 civila. I ondje je odana počast smrtno stradalim stanovnicima. U pokrajini Dera ubijeno je jedanaest civila i dva ustanika.

Tijekom prosvjeda koji se tradicionalno održavaju petkom u četvrti Damaska Džobar prosvjednici su isticali transparente na kojima je pisalo: "Strpite se stanovnici Damaska, jer pobjeda je blizu", a demonstranti u pobunjeničkom gradu Dumi, blizu Damaska izvikivali su: "Slobodna sirijska vojska razbit će Asadovu glavu!" (Hina)