Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

20. LIPNJA 2012. 18:55h

Sirijski pobunjenici napali vojarnu, ubili i zarobili desetke vojnika

Foto

Svijet
0

Tekst

Sirijski pobunjenici napali su u noći na srijedu vojarnu u sjeverozapadnoj pokrajini Latakiji i ubili najmanje dvadesetoricu vojnika odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu, objavila je u srijedu jedna aktivistička skupina.

Aktivisti iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava objavili su da su pobunjenici zarobili neke vojnike, među njima i jednoga pukovnika, a osvojili su i nekolicinu strojnica i raketnih bacača.

Latakija je pokrajina na obali Sredozemlja i bila je razmjerno mirna do svibnja. Zadnjih tjedana počeli su pobunjenički napadi na tenkove i vojne kontrolne točke, a aktivisti tvrde da u nekim područjima pobunjenička Slobodna sirijska vojska uspijeva zadržati osvojeni teritorij.

Obje su strane pristale privremeno prekinuti borbe, pa je Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) objavio da se sprema evakuirati ranjene i zarobljene civile iz grada Homsa.

Glasnogovornik ICRC-a Hicham Hassan kaže kako su Crveni križ i sirijski Crveni polumjesec spremni ući u Homs, u kojemu su od veljače poginule stotine ljudi.

Svjetski čelnici u Meksiku na sastanku skupine G20 u Los Cabosu raspravljali su o različitim viđenjima sukoba u Siriji. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je sirijski predsjednik Asad, čija je obitelj već četiri desetljeća na vlasti u Siriji, izgubio svaki legitimitet i da je nemoguće osmisliti rješenje u kojem bi on ostao na vlasti.

No ruski je predsjednik Vladimir Putin na kraju summita novinarima rekao: "Mi držimo da nitko nema pravo za drugu zemlju odlučiti koga treba dovesti na vlast, a koga treba skinuti s vlasti".

Petnaest mjeseci od početka ustanka protiv Asada stanje je postalo tako teško da su promatrači Ujedinjenih naroda, isprva poslani u nadgledanje primirja, u subotu prestali patrolirati jer gomile ljudi napadaju konvoje. (Hina)