Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

4. KOLOVOZA 2012. 12:17h

Sudan i Južni Sudan postigli dogovor o podjeli naftnih izvora

Foto

Svijet
0

Tekst

Sudan i Južni Sudan su se dogovorili o podjeli naftnih izvora nekadašnjeg Sudana, rekao je posrednik Afričke unije Thabo Mbeki u noći na subotu, najavivši nastavak južnosudanske proizvodnje nafte.

"Strane su se dogovorile o financijskim pojedinostima u vezi s naftom, dakle ovo je poglavlje završeno", rekao je bivši predsjednik Južnoafričke Republike, ne navodeći potankosti tog dogovora, nakon sjednice Vijeća Afričke unije (AU) za mir i sigurnost u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi.

"Nafta će poteći", dodao je, ne rekavši kad. "Nakon dogovora, sada treba razgovarati o idućim koracima, a nafne tvrtke moraju se pripremiti za nastavak proizvodnje i za izvoz".

U prigodi kratkog posjeta južnosudanskoj prijestolnici Džubi u petak, američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Južni Sudan i Sudan da se nagode kako bi riješili prijepore nastale nakon osamostaljenja Južnog Sudana 9. srpnja 2011. Ti su prijepori proljetos doveli dvije zemlje na rub rata.

Južni Sudan je nakon odcjepljenja dobio tri četvrtine sudanskih naftnih izvora, ali je u izvozu ostao potpuno ovisan o naftovodima sjevernog susjeda.

Mbeki je usto najavio i summit dvojice predsjednika, Omara al-Bashira i Salve Kiira, u rujnu, kako bi razgovarali o statusu pokrajine Abjei, spornog područja velikog kao Libanon. (Hina)