27. LIPNJA 2012. 22:45h

Suu Kyi u Parizu zasadila "drvo slobode"

Aung San Suu Kyi

Foto

Svijet
0

Tekst

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi koja u Francuskoj završava svoje putovanje po Europi, simbolično je zasadila "drvo slobode" u vrtovima ministarstva vanjskih poslova u srijedu navečer u Parizu.

Aung San Suu Kyi bacila je nekoliko lopata zemlje u podnožje Velecvjetne magnolije (Magnolia grandiflora) visoke 3,5 metra, zasađene tog jutra, a u njenom je društvu bio i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Vi ste za nas dama ljudskih prava", rekao je Fabius hvaleći "njezinu moralnu i fizičku izdržljivost".

"Tek smo na početku puta. Moramo biti krajnje oprezni u iduće tri godine", do sljedećih općih izbora, poručila je Suu Kyi u svom govoru.

Parlamentarni zastupnici, znanstvenici, umjetnici poput Alaina Delona i ugledne osobe iz medija, među kojima izvršni direktor agencije France Presse Emmanuel Hoog, sudjelovali su na toj svečanosti, kao i izvršni direktor Totala Christophe Margerie.

Nazočnost naftne tvrtke Totala, koja je u Mianmaru od 1992. a nevladine organizacije su joj predbacivale da pomaže bogaćenju hunte, Pariz opravdava riječima same Suu Kyi koja je nedavno nazvala Total "tvrtkom s osjećajem odgovornosti". (Hina)