SUŽIVOT JE MOGUĆ

28. RUJNA 2008. 15:37h

Talijanska i bugarska mafija vladaju Srbijom

Slika Mafia 2.

Foto

Svijet
2

Tekst

Glavni su za šverc droge i cigareta Talijani, a Bugari za krijumčarenje ljudi, prostituciju i falsificiranje dokumenata.

U Srbiji su trenutno najutjecajnije mafije iz Italije i Bugarske, a nakon njih slijede i albanska, ruska, kineska i pojedinih južnoameričkih zemalja, tvrdi srpski list Pressonline pozivajući se na izvor u srpskoj policiji.

Poslije razbijanja domaćih klanova, "surčinskog" i "zemunskog", više nema toliko jakih i organiziranih klanova, ali su se preostale manje kriminalne grupe brzo povezale s mafijama iz drugih zemalja. To da toliki broj mafija u Srbiji ima svoje diplomatske ambasade i poslovne ispostave, i to već desetljećima, ne čudi s obzirom na to da se Srbija nalazi na prijelazu iz Bliskog istoka u Zapadnu Europu.

Sugovornik iz srpske policije samo je Talijane opisao kao pravu mafiju, koja je visoko organizirana i strogo hijerarhijski ustrojena, i tvrdi da su oni najutjecajniji. Talijani su glavni za šverc droge i cigareta, naročito iz crnogorske luke Bar, preko Srbije, pa dalje u druge europske zemlje.

Bugari - carevi falsifikata

Iza njih su najjači Bugari, koji su glavni za falsificiranje dokumenata, platnih kartica, krijumčarenje ljudi i prostituciju.

- Bugari su postali eksperti za pravljenje lažnih dokumenata! Rade osobne karte, putovnice i schengenske vize. Svaki ozbiljniji kriminalac traži "bugarsku vezu" ako želi doći do kvalitetnih falsificiranih dokumenata. Također, oni rade s lažnim platnim karticama. Srpska policija je u protekle tri godine uhvatila nekoliko kriminalnih grupa koje su po našoj zemlji podizale novac s bankomata uz pomoć lažnih kartica – rekao je izvor Pressa.

Srbija je tranzitna zemlja za prostitutke iz Bjelorusije, Moldavije, Ukrajine i drugih zemalja. Bugari drže veliki broj bordela u Evropi, a njihova je glavna baza Beč, odakle se prostitutke prevoze u okolne zemlje.

Treća po jačini je albanska mafija, koja šverca drogu i krijumčari ljude, ali su za razliku od ostalih mafija, "zatvoreni" i rade samo sa svojim zemljacima. Zbog toga su domaći narko-dileri počeli surađivati izravno s dilerima iz Kolumbije.

No ipak, najmanje kontakta s ostalim mafijama ima kineska mafija, koja se drži reketarenja kineskih poduzetnika, regulacije njihovih poslova i zaštite svojih ljudi. Rade u tišini i pokušavaju privući što manje pažnje drugih mafija, policije i javnosti.

Rusku mafiju interesira samo kupovina kuća, stanova i hotela, jer preko poslova s nekretninama "peru" novac mafijaša iz Rusije.