AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

18. RUJNA 2011. 18:15h

Turska prijeti EU zbog Cipra: Ne smiju dobiti predsjedništvo!

Foto

Svijet
0

Tekst

Turska prijeti Europskoj uniji da će zamrznuti svoje s Bruxellesom ako će Cipar dobiti rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo EU u 2012. godini.

Komentari iz Ankate mogli bi signalizirati novu točku u odnosima između EU i Turske koja je počela pristupne pregovore s EU 2005. godine, istoga dana kada i Hrvatska.

Oni dolaze u vrijeme povećane napetosti na istočnom Mediteranu gdje je Turska u sukobu sa Ciprom zbog potencijalnih nalazišta plina i Turskog lošijeg odnosa sa saveznikom Izraelom.

„Ako mirovni pregovori tamo (Cipar) nisu konačni, a Europska unija daje rotirajuće predsjedništvo na jugu Cipra, nastat će prava kriza između Turske i Eu“ izjavio je Anatolian Attalay na kraju posjeta sjevernom Cipru za tamošnje medije.

"Budući da ćemo tada zamrznuti naše odnose s EU-om, najavili smo to i Bruxellesu. Naši odnosi s EU naglo će se  prekinuti.“

Iz Europske komisije za sada se nisu oglasili na te pritiske.

Od 35 poglavlja pregovora za ulazak u - Turska je završila tek jedan, a 18 su zamrznuta zbog protivljenja zemalja članica EU, uključujući Cipar i Francusku.