HUNTA

1. LISTOPADA 2007. 12:08h

Ugušen ustanak u Burmi?

Tekst

Mianmarske snage sigurnosti uklonile su barikade s ulica glavnih gradova što se tumači kao znak da je pobuna ugušena.

Mianmarske snage sigurnosti uklonile su barikade oko dviju najvažnijih yangonskih pagoda oko kojih su se prošli tjedan okupljali prosvjednici pa agencije javljaju kako to znači da vladajuća hunta vjeruje da je ustanak ugušen.

Izaslanik Ujedinjenih naroda Ibrahim Gambari u ponedjeljak čeka sastanak s vođom vojne hunte, s kojim se u nedjelju nije uspio sastati.

Barikade od bodljikave žice kojima je onemogućen pristup pagodi Shwedagonu, najsvetijem budističkom hramu u Mianmaru i prošlotjednom okupljalištu prosvjednika pod redovničkim vodstvom, uklonjene su. Vojnici i dalje stoje na četirima ulazima u hram odakle su prošli tjedan specijalci suzavcem rastjerivali kolone redovnika što su marširale u središte Yangona, javlja Reuters.

Vojska čuva i ulaze u pagodu Sule, krajnju točku prošlotjednih prosvjeda.

Prema izvorima među redovnicima, petorica su poginula u sukobima sa snagama sigurnosti, najvećem protuvladinu prosvjedu od ustanka 1988. kad je vojna hunta prosvjede ugušila u krvi i ubila oko tri tisuće ljudi.

Državna televizija objavila je da je ubijeno desetero civila. Ulice su sada mirne, a vlasti su se s prosvjedima nosile "oprezno, sa što manje upotrebe sile"

Očevici kažu da su vojnici i policija i dalje na ulicama, na važnim mjestima u petomilijunskome gradu pa je okupljanje nemoguće.

Ibrahim Gambari čija je zadaća da pridonese bržem završetku krvavih nereda u Mianmaru, trebao bi se u ponedjeljak sastati s vođom mianmarske vojne hunte.

Promatrači imaju nekoliko teorija o tome zašto se Gambari još nije sastao s Than Shweom, iako je razgovarao s drugim predstavnicima hunte, a i sa zatvorenom oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi.

Moguće je da je Than Shwe (74) bolestan, da izbjegava sastanak ne bi li otežao posao UN-ovu izaslaniku ili jednostavno pokazuje svoj prezir prema mišljenju međunarodne zajednice.