27. LISTOPADA 2010. 16:21h

Umro bivši argentinski predsjednik Néstor Kirchner

Foto

Svijet
0

Tekst

Kirchner, nakon kojeg je 2007. za predsjednicu izabrana njegova supruga, trenutna predsjednica Argentine Cristina Fernández, umro je od srčane kapi u svom domu u pokrajini Santa Cruz.

Malo poznati Kirchner, bivši guverner svoje rodne pokrajine, iznenada je postao predsjednik države 2003. nakon što je kandidat s najviše glasova, Carlos Menem, odustao prije drugog kruga izbora. Uspio je izvući zemlju iz nezapamćene ekonomske krize, dogovorivši s međunarodnim povjeriocima reprogramiranje duga od 84 milijarde dolara. Uspješno se suprotstavio vojnim i policijskim moćnicima i ukinuo bezuvjetni oprost za mučenja i ubojstva tijekom "prljavog rata" s protivnicima vojne hunte (1976.-1983.). U vanjskoj politici zalagao se za odmak od automatskog svrstavanja uz SAD i veću regionalnu suradnju. Nije se kandidrao za drugi mandat, zadovoljivši se naslovom "prvog gospodina" nakon što je njegova supruga izabrana na taj položaj, i koncentrirao se na rad unutar svoje stranke i parlamenta gdje je ostao zastupnik, te na promoviranje regionalne suradnje kao glavni tajnik novosnovane Unije južnomaričkih država.

U veljači 2010. počeo je patiti od kardioloških problema, i nakon dvije kirurške intervencije na srcu 27. listopada umro je od kapi u 61. godini.