AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

8. VELJAčE 2012. 13:29h

Vojni udar na Maldivima: Predsjednik Nasheed pod prisilom dao ostavku?

Foto

Svijet
0

Tekst

Mohamed Nasheed, koji je u utorak dao ostavku na mjesto predsjednika Maldiva, u srijedu je izjavio da je na taj potez bio prisiljen pod prijetnjom oružjem, prenosi Reuters. BBC javlja da je Nasheed također izjavio kako je sve organizirano uz znanje njegova dojučerašnjeg zamjenika i sadašnjeg predsjednika Mohameda Waheeda Hassana Manika.

– Bio sam okružen oružjem, a rekli su mi kako neće oklijevati da ga upotrijebe ako ne podnesem ostavku – rekao je Nasheed novinarima nakon stranačkog sastanka.

Međutim, Hassan je demantirao kako je došlo do puča te izjavio da želi izgraditi mirnu i stabilnu zemlju. Nasheed je pozvao ministarstvo pravosuđa da istraži pozadinu onoga što on naziva pučem bez krvi.

– Dat ćemo sve od sebe da vratimo zakonitu vladu – izjavio je Nasheed, čiju je verziju priče poduprijelo nekoliko članova njegove Maldivske demokratske stranke.

- Nazovite to kako hoćete. Ali kad vam netko metaforički i fizički uperi pištolj u glavu i kaže vam da date ostavku, to je za mene puč - za Al Jazeeru je izjavio bivši Nasheedov pomoćnik.

Bivši ministar vanjskih poslova Ahmed Naseem tvrdi kako iza puča stoje islamisti. Nasheedovi simpatizeri - njih više od tri tisuće - u međuvremenu su izašli na ulice glavnog grada Malea, prenosi Al Jazeera. Nasheedov dom je pod zaštitom vojske, iako Hasan tvrdi kako je to zbog zaštite njegove obitelji.