8. VELJAčE 2012. 13:29h

Vojni udar na Maldivima: Predsjednik Nasheed pod prisilom dao ostavku?

Foto

Svijet
0

Tekst

Mohamed Nasheed, koji je u utorak dao ostavku na mjesto predsjednika Maldiva, u srijedu je izjavio da je na taj potez bio prisiljen pod prijetnjom oružjem, prenosi Reuters. BBC javlja da je Nasheed također izjavio kako je sve organizirano uz znanje njegova dojučerašnjeg zamjenika i sadašnjeg predsjednika Mohameda Waheeda Hassana Manika.

– Bio sam okružen oružjem, a rekli su mi kako neće oklijevati da ga upotrijebe ako ne podnesem ostavku – rekao je Nasheed novinarima nakon stranačkog sastanka.

Međutim, Hassan je demantirao kako je došlo do puča te izjavio da želi izgraditi mirnu i stabilnu zemlju. Nasheed je pozvao ministarstvo pravosuđa da istraži pozadinu onoga što on naziva pučem bez krvi.

– Dat ćemo sve od sebe da vratimo zakonitu vladu – izjavio je Nasheed, čiju je verziju priče poduprijelo nekoliko članova njegove Maldivske demokratske stranke.

- Nazovite to kako hoćete. Ali kad vam netko metaforički i fizički uperi pištolj u glavu i kaže vam da date ostavku, to je za mene puč - za Al Jazeeru je izjavio bivši Nasheedov pomoćnik.

Bivši ministar vanjskih poslova Ahmed Naseem tvrdi kako iza puča stoje islamisti. Nasheedovi simpatizeri - njih više od tri tisuće - u međuvremenu su izašli na ulice glavnog grada Malea, prenosi Al Jazeera. Nasheedov dom je pod zaštitom vojske, iako Hasan tvrdi kako je to zbog zaštite njegove obitelji.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!