21. LIPNJA 2012. 20:31h

Za napade na Baliju osuđen na 20 godina zatvora

Sukob u Jakarti

Foto

Svijet
0

Tekst

Indonezijski sud osudio je u četvrtak Umara Pateka, u islamističkoj mreži Džemi Islamiji poznatog kao "stručnjak za rušenje", na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu, čime je završio posljednje veliko suđenje za napade na Baliju u 2002., najkrvavije u povijesti Indonezije.

"Osuđujemo Umara Pateka na 20 godina zatvora", rekao je predsjednik suda u Džakarti Encep Juliardi, izričući presudu 45-godišnjem Indonezijcu, nakon više od četiri mjeseca suđenja.

Gotovo deset godina nakon počinjenja djela Patek je tako umakao smrtnoj kazni koja je 2008. izrečena drugoj trojici sudionika bombaških napada u kojima su poginule 202 osobe, većinom strani turisti, i koji su gurnuli Indoneziju u "rat s terorizmom".

Tužiteljstvo je prije suđenja najavilo da će zatražiti smrtnu kaznu, ali je na koncu zatražilo kaznu doživotnog zatvora, pošto se Umak na sudu pokajao za zločin.

Islamist je na opće iznenađenje zamolio "oprost" od obitelji žrtava i rekao da se od početka protivio metodama organizatora napada, umanjivši svoju ulogu koja je bila, kako je rekao, da "pomogne u miješanju" pedeset kilograma, od tone, kemijskih sredstava koji su eksplodirali u listopadu 2002. ispred noćnog kluba u Kuti, turističkom središtu na Baliju.

Patek je uhićen u siječnju 2011. u Abotabadu, pakistanskom gradu gdje je četiri mjeseca poslije američka vojska ubila Osamu bin Ladena. Patek je u kolovozu prošle godine izručen Indoneziji, nakon gotovo devet godina bijega.

Osim izrade eksploziva za napad na Baliju, Indonezijac je proglašen krivim i za sudjelovanje u izradi bomba skrivenih u božićnim darovima, koje su na Badnjak 2000. ubile 19 osoba u više crkava. (Hina)