6. TRAVNJA 2012. 12:15h

200.000 eura pomoći za žrtve poplave u zagrebačkoj okolici završilo u BiH?

Foto

Zagreb
0

Tekst

Pomoć vrijedna 210 tisuća eura, koju je Turska početkom prošle godine prikupila za pomoć stradalima u poplavama 2010. na području Velike Gorice i Zaprešića, ipak je završila u Srebrenici, kao što se jučer nagađalo. Do te informacije došao je Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a i predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, na sasvim neočekivan i pomalo neugodan način.

Odjeća, obuća i hrana

– Jučer sam se sastao s poslovnim ljudima iz Turske iz tvrtke “Sjajna zvijezda” koji su mi ispričali kako su prošle godine prikupili i uručili pomoć za stradale u poplavama, a ja nisam imao pojma o čemu govore. Počeo sam se crvenjeti od srama – kaže Beus Richembergh.

Turci su prikupili odjeću, obuću i hranu, kaže Richembergh, a kako sva humanitarna pomoć ide preko Crvenog križa, da bi se izbjeglo carinjenje, pomoć je uručena gradu Zagrebu. U ožujku prošle godine organizirana je svečana predaja pomoći kod gradonačelnika Bandića, a Zagreb je sugerirao da se pomoć dalje proslijedi Crvenom križu.

Kada je Beus čuo priču, raspitao se kod Crvenog križa Velika Gorica, gdje je pomoć završila, no oni nisu imali pojma.

Bio samo posrednik


– Nazvao sam zatim Crveni križ Zagreb i tamo mi je predsjednik Ludvik Matić rekao da je pomoć završila u Srebrenici. To je svinjarija. 600 obitelji u posavskim selima bilo je pogođeno poplavom, ostali su praktički bez svega. Svaka pomoć im je bila potrebna – kaže Richembergh.

Kada smo nazvali Ludvika Matića, on se opravdavao da je Crveni križ Zagreb bio samo posrednik.

– Trebate nazvati gospodina Tokića iz Ureda gradonačelnika. On je sve to organizirao. Bila je svečana primopredaja u Uredu gradonačelnika gdje je pomoć dana udruzi Hrvata iz Srebrenice. No, između nas, ta pomoć je bila bože sačuvaj – rekao je Matić.

Zdravko Tokić iz Ureda gradonačelnika nije bio dostupan za komentar.