16. SVIBNJA 2012. 09:24h

Adrenalinski ovisnici: Bivši specijalci kreću u biznis pustolovnog turizma

Foto

Zagreb
0

Tekst

Kada je prije nekoliko godina dvadesetak pripadnika specijalnih postrojbi MORH-a umirovljeno, za iskusne “vojničine” i adrenalinske ovisnike ipak još nije bilo vrijeme za “predaju”. Umjesto da se pridruže brojnoj masi umirovljenika i otpočnu usporeniji životni tempo, dugogodišnji suborci i prijatelji odlučili su nastaviti radni vijek bavljenjem pustolovnim turizmom. Svoje specijalne vještine iz vojničke obuke poput ronjenja, skakanja s padobranom, snalaženja u prirodi bez hrane i vode, pretočili su u nekoliko adrenalinskih projekata, među kojima je najzanimljiviji Mačak u vreći.

- Četiri smo godine radili na ovom projektu, a u njemu adrenalinskim ovisnicima nudimo gotovo sve što se pod pustolovnim turizmom može podrazumijevati, oslikava bivši specijalac, sada suvlasnik tvrtke Nemo - Adria Rene Cipovec napore svojih kolega uloženih na novom poslovnom poduhvatu.

Cipovec ne otkriva puno o projektu koji starta polovicom svibnja ove godine, jer mu ističe, samo ime kaže da krije puno toga pustolovnog i zanimljivog, ali niti jedan sudionik do kraja projekta neće znati što će ga sve “snaći” u ovoj avanturi.

No neke stvari su izričito jasne - unatoč dugogodišnjoj borbi s hrvatskom administracijom - nekadašnji bojovnici, sada turistički djelatnici, ishodili su sve potrebne dozvole za obavljanje pustolovnog turizma.

- Nije lagano biti u ovoj branši, ponekad mi se čini da je lakše bilo na bojnom polju, nego uhvatiti se u koštac s hrvatskom administracijom, propisima, zakonima, pravilnicima...No mi želimo raditi sve po zakonu, pa smo zato toliko dugo pripremali projekt, pojašnjava suvlasnik tvrtke Nemo - Adria. Ujedno ističe da su svi sudionici njihovih pustolovnih događanja osigurani, ali su i mjere predostrožnosti podignute na maksimum.

- Upravo zato jer smo bivši specijalci dobro znamo od kuda vreba opasnost i kako se tijekom neke pustolovine zaštiti od nje. Uz svakog našeg “pustolova - amatera” dolazi po jedan bivši specijalac, sada instruktor. Na sve pazimo, a kako bi našim korisnicima pružili maksimalan užitak u sadržajima koje smo planirali, ističe.

Iako detalje ne otkrivaju, projekt podrazumjeva akciju na kopnu, zraku, vodi te čak i pod zemljom na više od 10 tisuća četvornih metara. Što su točno u prvom ovogodišnjem jedinstvenom pustolovnom projektu pripremili nekadašnji pripadnici elitnih borbenih postrojbi, svi zainteresirani mogu otkriti već za 999 kuna.