AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

29. PROSINCA 2010. 19:39h

Alica Petrač: Ne deložiramo SDP s Trga žrtava fašizma

Alica Petrač, supruga Hrvoja Petrača

Foto

Zagreb
0

Tekst

Nakon što su se Forum mladih SDP-a i dva lokalna stranačka ogranka dvadeset godina koristili prostorom površine 364 metra četvorna u zgradi na Trgu žrtava fašizma 2, u SDP-u su iznenada odlučili iseliti se. Razlozi zbog kojih se SDP seli nisu posve jasni.

Plaćali samo državi

Naime, naš izvor iz Foruma mladih SDP-a tvrdi da ih je na to natjerala obitelj Petrač, koja je vlasnik trećine spomenutog prostora.

– Nedavno smo dobili pismo od njihove odvjetnice u kojemu su nas obavijestili da se do kraja siječnja moramo iseliti iz njihova prostora – tvrdi naš sugovornik iz Foruma mladih.

Poslovni direktor SDP-a Dinko Suton ima drugu verziju priče. Potvrdio nam je da su u stranci donijeli odluku o iseljenju, ali da ih na to nije prisilila obitelj Petrač.

– Nikada nam nisu prijetili deložacijom. Tražili su samo da ugovorom reguliramo međusobne odnose – rekao je Suton.

Alica, supruga Hrvoja Petrača, kaže da je neugodno iznenađena i ljutita što je u medije puštena, kako tvrdi, lažna priča.

– Nismo ih tjerali. SDP smo dobili u naslijeđe zajedno s nekretninom koju smo kupili. Naime, 2006. godine od bivših suvlasnika cijele zgrade mi smo otkupili njihov dio. Tako smo došli u posjed poslovnih prostorija kojima se koristi naša tvrtka, ali i trećine stana kojim se SDP koristi kao stranačkim prostorijama već dvadeset godina. Ponavljam, nikada nam na pamet nije palo da ih deložiramo – tvrdi Alica Petrač.

Kaže da se jučer sastala s Dinkom Sutonom.

– Razgovarali smo o tome kako dalje. Želimo ugovorom definirati naše odnose. I to je sve – kaže.

SDP se spomenutim prostorom koristi od 1990. godine, a prije se njime, od 1966. godine, koristila Komunistička partija. Zavrzlama je započela nakon što je bivšim suvlasnicima vraćen dio zgrade. Povratom je bio obuhvaćen i dio prostorija kojima se koristi SDP. Naime, dvije trećine tog prostora od 364 metra četvorna ostale se u vlasništvu države, dok je trećina pripala bivšim suvlasnicima zgrade, odnosno, nakon prodaje, obitelji Petrač. I nakon te podjele SDP je nastavio plaćati najam samo državi. Obitelj Petrač, pak, nikada od SDP-a nije dobila ni lipe za svoju trećinu. Da zavrzlama bude još veća, zgrada nije etažirana.

Politička šteta

Zbog svega navedenog, a ponajviše zato što su u SDP-u svjesni da im spominjanje u istoj rečenici s obitelji Petrač (Hrvoje služi zatvorsku kaznu zbog otmice) čini veliku političku štetu, cijelu priču odlučio je prekinuti predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

– SDP se koristi tim prostorom već 20 godina. Činjenica je da dio prostora nije naš. Zato ćemo se iseliti jer ne želimo biti u tuđem prostoru. Želimo čiste račun – rekao je.