Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

22. RUJNA 2012. 16:57h

Aziz ef. Hasanović inauguriran za novog zagrebačkog muftiju

Foto

Zagreb
0

Tekst

Novi zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović danas je svečano inauguriran u zagrebačkoj džamiji, Islamskom centru u Zagrebu, gdje su se okupili brojni islamski vjerski dužnosnici iz regije, cijele Europe i islamskih država.

Ceremoniju ustoličenja predvodio je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je Hasanoviću uručio muraselu, pismeno ovlaštenje da može obavljati novu dužnost. Prije svečane prisege, vidljivo dirnut, novi zagrebački muftija simbolički je skinuo staru džubu i ahmediju (odoru i kapu) koje imami i muftije nose prilikom vjerskih obreda te obukao nove.

Zahvalivši svom prethodniku, Ševku ef. Omerbašiću, kojemu je do sada bio zamjenik, Hasanović je najavio da u četverogodišnjem mandatu planira, među ostalim, posebnu pozornost dati radu s mladima i sa ženama, raditi transparentno, poticati dijalog u ostvarivanju što većih kontakata s predstavnicima vjerskih zajednica te jačati odnos s islamskim zajednicama u regiji i svijetu.

"Služit ću svome narodu i zajednici štiteći interese muslimana i islama u Hrvatskoj", obećao je Hasanović.

Ocijenio je kako ulaskom u Europsku uniju Hrvatska "kao svoju vrijednost unosi najbolje riješeno muslimansko pitanje u Europi". To nudimo kao model rješavanja muslimanskih manjina u svijetu, ali i kršćanskih manjina u islamskom svijetu, dodao je. (Hina)