AUTOR: G.F.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

1. TRAVNJA 2012. 18:47h

Dea Matasić i Iva Korbler kritički o hrvatskoj kulturi

Feđa Gavrilović, Dea Matasić i Iva Korbler

Foto

Zagreb
0

Tekst

U galeriji Futura u Masarykovoj nastavljeni su razgovori koje Feđa Gavrilović, likovni kritičar vodi s umjetnicima i povjesničarima umjetnosti.

Gosti su ovoga četvrtka bili renomirana kiparica Božica Dea Matasić i renomirana likovna kritičarka Iva Körbler. Teme razgovora doticale su se suvremene umjetnosti.

Božica Matasić je govorila o svom iskustvu primanja nagrade publike na HT-ovom natječaju i komentiralo se kako postoji nesrazmjer između nagrade publike i nagrade stručnog žirija. Nadalje, govorilo se kako je u likovnoj umjetnosti i likovnoj kritici puno lakše pisati „priču“, puno jednostavnije povoditi se za naracijom o djelu, negoli napraviti djelo čije će inherentne kvalitete trenutačno uspostaviti komunikaciju s publikom, odnosno (u slučaju likovnog kritičara) prepoznati te inherentne kvalitete u nekom djelu.

Problemi suvremene produkcije mogu se gledati i kroz niz lobija koji upravljaju institucijama, niz kritika koje se ne žele nikome zamjeriti, kao i lošu edukaciju, od osnovne škole u kojoj je likovna kultura minorizirana, do fakulteta na kojima se proizvode umjetnici i povjesničari koji su sve više u raskoraku sa samim djelom dok ga pokušavaju opravdati kroz različite teorije i komparacije.

Božica Dea Matasić govorila je o svom iskustvu izlaganja u Nici, kao i lošem statusu umjetnika u Hrvatskoj, koji moraju sami snositi produkcijske troškove za izložbe i za njih ne dobivaju nikakav honorar, niti im se jamči otkup. Iva Körbler naglasila je kako u likovnoumjetničkom svijetu postoji niz problema koji proizlaze iz sustavnog edukacijskog poništavanja kritičkog mišljenja kao i stručnjaka čija taština ne dopušta negativne osvrte, a pozicija jamči ulijevanje straha u mlađe kolege koji su poslušnici i sve manje misle svojom glavom.