AUTOR: N.B.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

2. STUDENOG 2011. 20:52h

FOTO: Na klizištu Kostanjek postavljeni senzori koje su donirali Japanci

Pavle Kalinić i Milan Bandić

Foto

Zagreb Milan Ban ...
0

Tekst

Na Bizeku je počelo postavljanje prvih senzora za praćenje klizišta Kostanjek, najvećeg klizišta u zemlji koje se aktiviralo prije 48 godina kada je vađen vapnenac i vapor za ondašnju cementaru Sloboda u Podusedu.

Okolni stanovnici zato već pola stoljeća žive u strahu za svoje domove, a samo zahvaljujući ljudskom strpljenju tamo ih još uvijek i ima.  Japanska vlada je donirala ovu opremu vrijednu 2,5 milijuna kuna, a ona će omogućiti da se eventualno pomicanje tla može predvidjeti prije nego što nastupi što će znatno olakšati život stanovnika i umanjiti eventualnu štetu koja može nastati.

No, u gradskoj upravi se nadaju da će nova oprema pomoći i u boljem razumijevanju procesa na klizištu Kostanjek te da će sustavno promatranje ponuditi i bolje odgovore kako klizište u konačnici i trajno sanirati.

Na prezentaciji donirane opreme bili su gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Ureda za hitne intervencije Pavle Kalinić, predstavnik Instituta za istraživanje prirodnih nepogoda i oporavak od katastrofa iz Japana dr. Chunxiang Wang, predstavnik Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Martin Krkač, voditelj radova na instalaciji opreme Aleksandar Toševski i voditeljica projektnog zadatka Snježana Mihalić.

Više pogledajte u fotogaleriji Zagreb Milan Bandić