23. SVIBNJA 2012. 09:09h

Hrvatsko društvo za štitnjaču organizira simpozij u zgradi HAZU-a

Foto

Zagreb
0

Tekst

Hrvatsko društvo za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora 25. svibnja ove godine od 9 do 14 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održava 4. znanstveni simpozij „Josip Matovinović“ koji je posvećen hipotireozi.

Skup je nazvan po Josipu Matovinoviću, osnivaču hrvatske endokrinologije. Simpozij se održava 13 godina nakon što je prvi takav skup održan 1999. godine u prostorima Akademije, a bio je posvećen nedostatku joda i gušavosti.

Ogranizacijom ovoga Simpozija Hrvatsko društvo za štitnjaču obilježava „Svjetski dan štitnjače“. Velika svjetska društva za štitnjaču (Europsko i Američko društvo za štitnjaču) prihvatila su 25. svibanj kao dan svjesnosti o bolestima štitnjače u svijetu s ciljem promicanja spoznaja o toj maloj, ali vrlo važnoj endokrinoj žlijezdi.

Bolesti štitnjače su vrlo česte u populaciji, osobito u starijih žena. Pogađaju milijune osoba širom svijeta, utječu na dnevni život i aktivnosti, uzrok su značajnih poremećaja zdravstvenog stanja i smanjuju kvalitetu života. Svaka deseta žena starija od 50 godina ima blaži oblik hipofunkcije štitnjače pa je hipotireoza danas najčešći poremećaj funkcije štitnjače. Zbog nespecifičnosti simptoma često ostaje neprepoznata pa laboratorijska dijagnostika ima ključnu ulogu za postavljanje dijagnoze kako bi se pravovremeno započelo nadomjesno liječenje. Nedostatak hormona štitnjače u fetusa i malog djeteta uzrokuje teške funkcijske i razvojne poremećaje od kojih je najvažnije oštećenje mozga. Hipotireoza utječe na psihomotorni razvoj sve do pojave kretenizma koji je krajnja i najdramatičnija posljedica hipotireoze. Probir na kongenitalnu hipotireozu u novorođenčadi omogućava rano otkrivanje bolesti kako bi se pravovremenim liječenjem izbjegle sve trajne posljedice hipotireoze.

Ovaj simpozij obrađuje sve aspekte hipotireoze: epidemiologiju, etiologiju, patofiziologiju, kliničku sliku, dijagnostiku i liječenje.