AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

26. SIJEčNJA 2012. 11:17h

Ivo Čović: Ako ne riješimo problem ZET-a odlazim iz Holdinga!

Foto

Zagreb
0

Tekst

– Ako ne riješimo problem ZET-a, snosit ću posljedice – najavio je Ivo Čović, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, i napomenuo da u slučaju da se problem ne riješi, njegovo mjesto nije na čelu Holdinga.

Čović je napomenuo da se rashodi ZET-a od 1,4 milijarde kuna mogu pokriti jedino povećanjem cijena jer danas tek 300 milijuna kuna zarade prodajom karata, a 700 milijuna na godinu povuku iz proračuna, odnosno gradskih subvencija. Rupa je i dalje oko 400 milijuna kuna i ne uspijevaju je pokriti.

Cijena godišnjeg radničkog pokaza, ponovio je Čović, ostat će 3480 kuna, dok bi mjesečni pokaz za radnike poskupio sa 290 na 360 kuna. Prema prijedlogu, cijene učeničkih i studentskih mjesečnih pokaza porasle bi sa 83 na 180 kuna, kao i socijalnih i umirovljeničkih.

Za jednu vožnju s vrijednosne bi se karte umjesto 7,50 kuna ubuduće skidalo ravno deset kuna, dok bi cijena pojedinačne karte na kioscima poskupjela četiri kune, odnosno na 12 kuna. U vozilu bi se karte, umjesto za 10, prodavale za 15 kuna.

Velika je prepreka u pothvatu "korekcija cijena" sam gradonačelnik koji je odbio potpisati veće cijene i tražio da o tome odluče Nadzorni odbor i skupština Holdinga, ali i Gradska skupština.

– Ako Skupština misli da je naš zahtjev neopravdan, mi ćemo ga povući i iskidati  – rekao je Čović koji je zatražio da se o prijedlogu povećanja cijena javnoga gradskog prijevoza očituju skupštinski odbori za financije i gospodarstvo.

Da vodstvo Holdinga treba preuzeti odgovornost za svoje postupke, smatra i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je aktualni sat 33. sjednice zagrebačke Skupštine iskoristio za osvrt na poslovanje Holdinga i njegova vodstva.

Ovo je toliko ozbiljna tema da se ne može izbjeći odgovornost. Gradonačelnik već  tri i pol godine nema nikakva uvida u poslovanje Holdinga. Prilično sam informiran, osim o onome o čemu bih trebao odlučivati. Treba sada dati suglasnost za povećanje cijena... Pa je l' mislite da sam ja pijan – nema šanse! – kazao je Milan Bandić. Dodaje da je jasno da je cijena prijevoza za studente i učenike u Zagrebu dvaput jeftinija nego u Rijeci ili Splitu i kako je to neodrživo. Međutim, kaže da se "trebalo napraviti neke stvari koje se nije napravilo" prije negoli se zatraži povećanje cijena prijevoza. A Holding je usporedio s rasipnom obitelji gdje svatko radi što hoće. Osvrnuo se i na eventualno gradsko preuzimanje ZET-a: "Ma majke ti", njegova je ocjena.

Ponovno je istaknuo da je na Nadzornom odboru i skupštini Holdinga da donesu odluku o povećanju cijena, da se "zatvori krug".

- Ljudi ne znaju kada će kupiti godišnju kartu. Tko je za to kriv – nije gradonačelnik. Jedino što u Holdingu ima, jest, dovoljno spin-doktora. Zašto se ne obratite javnosti i ne napadnite gradonačelnika, argumentima – poručio je Bandić.

Davor Bernardić jednoglasno je izabran za novog predsjednika zagrebačke skupštine.