AUTOR B.K.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

10. SRPNJA 2012. 16:16h

Jastrebarsko komunalnim olakšicama potiče očuvanje okolišta

Foto

Zagreb
0

Tekst

U Jastrebarskom je na prošlotjednoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu, čime su stvoreni uvjeti za uvođenje tzv. komunalne olakšice svima koji će graditi energetski štedljive stambene objekte te pasivne i niskoenergetske kuće.

S obzirom da je u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, izrazito porasla svijest o upotrebi energije na učinkovit, jeftin i ekološki osviješten način, Jastrebarsko je odlučilo kretati se u smjeru energetski učinkovitog ponašanja i zaštite okoliša. Odluka grada veže se i na djelovanje u skladu s potpisanim sporazumom u Bruxellesu “Convenant of Mayors”, kojim se Jaska obvezala na smanjenje emisije stakleničkih plinova.

„Investitori koji grade pasivne kuće za stanovanje oslobađaju se od plaćanja komunalnog doprinosa u 100%-tnom iznosu, dok se gradnja niskoenergetskih kuća za stanovanje oslobađa od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 30% od jedinične vrijednosti za sve zone plaćanja komunalnog doprinosa. Svi znamo kako je gradnja ovakvog tipa skuplja, međutim, ona je dugoročno isplativija, a ujedno utječe i na kvalitetu života svih sugrađana. Svaki pozitivan potez kojim se smanjuje emisija ugljičnog dioksida u atmosferu dobrodošao je. Ukoliko se posvetimo energetski štedljivoj izgradnji poduprijeti ćemo ne samo principe održive energije, nego i razvoj proizvodnih djelatnosti koje će stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, a ujedno ćemo kao malen grad pratiti svjetske trendove“, izjavio je nakon sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

U usporedbi s klasičnom kućom, pasivna kuća troši 80 do 90% manje energije zahvaljujući načelima uklanjanja toplinskih gubitaka i maksimizacije slobodnog dobivanja energije.