ZAGREPČANI IMENUJU

9. SIJEčNJA 2007. 11:02h

Lana i Luka najčešća imena

Tekst

Zagrepčani svoju maštu više pokazali dajući imena curicama, dok dječaci i dalje dobivaju uobičajena i tradicionalna imena.

Najpopularnija imena koja su roditelji davali svojim bebama, već drugu godinu zaredom, su Lana i Luka. Premda se vrh liste popularnosti nije mijenjao, trendovi odabira imena mijenjaju se s godinama. Goran i Vesna, nekad vrlo popularna imena u Zagrebu jednostavno su nestala, dok su Tomislav i Krešimir pri samom dnu liste najpopularnijih dječjih imena - piše Jutarnji.

Imena koja su godinama bila najpopularnija za djevojčice, Ivana i Marija, prošle su godine prepustile mjesto u prvih deset Dori, Sari, Emi i Niki. Samo je tradicionalna Ana ostala pri vrhu, na četvrtom mjestu popularnosti. Muška imena Davor i Darko također su pred izumiranjem. 

Promjena trendova svako desetljeće

Promjena trendova pri davanju imena primjećuje se iz desetljeća u desetljeće. Nekad je ime Lana bilo ispod stotog mjesta popularnosti, a danas uvjerljivo vlada top listom imena. Kod muške djece stvari su ipak malo drugačije, pa su tako najpopularniji već godinama Luka, Ivan, Marko, Filip, Karlo i Petar rekla je Jutarnjem Dragica Kovačić iz Gradskog ureda za opću upravu.

Goran, Vesna i Snježana nestaju

Razlike su i veće, vratimo li se još nekoliko desetljeća u prošlost. Pedesetih su najpopularnija ženska imena bila Jadranka, Gordana i Vesna, a 2006. godine nije ih dobila ni jedna djevojčica. Šezdesetih je popularna bila Snježana, a za to se ime lani za svoju kćer odlučio samo jedan par, napomenula je Kovačić.

Kod muških imena, sedamdesetih godina je svijet ugledalo najviše Tomislava, Gorana i Marija, a posljednjih su godina popularnija tada zagrebačkim roditeljima potpuno nepoznata imena Borna, Tin i Leon.

Kratka i filmska imena hit

S godinama, roditeljima postaju popularna sve kraća imena, a sve češće su ona inspirirana likovima iz javnog života, knjiga ili popularnih filmova. Tako su lani rođene Vinona, Vanna i Amelie te Eduardo, Enzo i Liam, za koje se odlučilo jednako roditelja koliko za, primjerice, Dragutina i Kristijana te Željku i Moranu. 

I poznati koji su dobili prinove u obitelji slijedili su trend kratkih imena. Iva Majoli kćerkicu je nazvala Mia, Maja Vučić odlučila se za ime Gita, dok je sin Bojane Gregorić dobio ime Raul. Marko Perković Thompson svoju je kćer nazvao Diva Marija, a složenim imenom nazvao je i svog najstarijeg sina Šimuna Petra.

Složena imena

Složena imena bila su relativno popularna lani u Zagrebu, gdje je imenu Ivan dvadesetak roditelja dodalo još jedno ime. Tako su dječaci dobili ime Ivan Pavao, Ivan Luka i Ivan Gabriel, Ivan Vinko, Ivan Martin, Ivan Jakob i slično. Ta ista djeca svojoj će djeci zasigurno nadjenuti zanimljiva imena za koja se još nije ni čulo.

 

najčešća ženska imena

1. Lana
2. Lucija
3. Petra
4. Ana
5. Ema
6. Nika
7. Dora
8. Sara
9. Lara
10. Laura
najčešća muška imena

1. Luka
2. Ivan
3. Marko
4. Filip
5. Karlo
6. Petar
7. Laon
8. Antonio
9. Fran
10. David